Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bristen på ungdomsbostäder hot mot tillväxten

Publicerad: 27 februari 2014, 14:22

Var tredje ung person överväger att flytta från Stockholm. Anledningen? (O)tillgången på bostäder.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägarnaNCCSwedbank

Var tredje ung person överväger att flytta från Stockholm. Anledningen? (O)tillgången på bostäder.

Sju av tio 18–35-åringar bedömer sig ha ganska eller mycket dåliga möjligheter att få ett förstahandskontrakt i Stockholmsregionen. Mer än hälften av 18–25-åringar bor fortfarande kvar hos sina föräldrar.

Stockholm växer, och i takt med att en ny generation stockholmare växer upp och nya invånare flyttar in klättrar bostadsfrågan på den politiska agendan. Tonläget i debatten är bitvis högt. Men trots att det huvudsakligen är yngre personer som drabbas är det ovanligt att någon frågar dem om deras syn på boendesituationen i huvudstaden.

Därför gav NCC, Swedbank och Fastighetsägarna Stockholm analysföretaget United Minds i uppdrag att undersöka unga stockholmares erfarenheter och attityder. Hur vill yngre personer egentligen bo?

Att yngre gärna bor centralt är väl känt och knappast förvånande. Men det är inte främst närheten till restauranger och nöjen som lockar. Istället är det avståndet till jobbet, och närmaste T-banestation, som är avgörande.

Om de får välja reser yngre stockholmare nämligen kollektivt, och helst med tunnelbana. Tillgång till bil är oviktigt för 37 procent av stockholmare mellan 18 och 35, jämfört med 31 procent som tycker det är viktigt att äga en bil själv. Tre av fem 18–25-åringar i Stockholm har inte ens körkort.

För att få lägenhet i ett område med goda kollektivtrafikförbindelser är yngre stockholmare beredda att bo litet. 45 procent av 18-25 åringarna kan tänka sig att bo på 25 kvadratmeter eller mindre, om läget är rätt.

Kort sagt är det inte så konstigt att bara två av fem unga stockholmare tycker att bostadsutbudet i staden är anpassat till deras behov. Sanningen är ju att det (oftast) inte är det.

För att ge ungdomar bättre förutsättningar har NCC, Swedbank och Fastighetsägarna Stockholm identifierat följande behov:

Läget är viktigare än bostadens standard. Ungdomar vill bo centralt och kompromissar då med att bo i en liten bostad. De anser att det endast vid behov behöver ha tillgång till de möjligheter en större bostad ger, som exempelvis ett rejält matbord som alla vänner ryms kring, eller ett större vardagsrum att fira sin födelsedag i. Det öppnar möjligheten för oss att bygga fastigheter där lägenheterna är små men där det i fastigheten finns gemensamma vardagsrum eller arbetsplatser. Ungdomars önskemål kan inte bara tillgodoses via nyproduktion, även det befintliga bostadsbeståndet behöver anpassas till ungdomars behov. Vi måste hitta lösningar med uthyrningsrum eller där ungdomar kan bo tillsammans i större lägenheter. Här måste vi få fram kreativa och flexibla lösningar, exempelvis gällande kontraktsformerna vid uthyrning av kompisboenden.

Närmare hälften av de unga kan tänka sig att bo på mindre än 25 kvadrat bara de får en bostad som ligger bra och som de har råd att köpa. Vi kan idag bygga mindre lägenheter till överkomliga priser; det gör NCC redan i Tyskland med konceptet affordable living. Det som gör det möjligt i Tyskland är ett plattformstänkande, enklare planprocesser och större tillgång till mark. Vi är många som måste ta ett ansvar för att få till förändring som gör att vi snabbt kan bygga bostäder som passar de unga. Vi ser även gärna över flexibla lösningar vad gäller hur lägenheten disponeras; vem säger att två rum och kök inte kan fylla fler funktioner än vad vi traditionellt förutbestämt.

Enligt Swedbanks beräkningar kostar bostadsbristen drygt 20 miljarder i utebliven tillväxt per år bara i Stockholm i genomsnitt över en 20 års period. Det är inte bara ett slöseri med ekonomiska resurser utan leder till ökat utanförskap och förlorad framtidstro bland våra unga.  Över hela landet stängs unga ute från bostadsmarknaden och därmed från sitt första jobb och vägen in till vuxenlivet. Vi behöver bygga fler bostäder som efterfrågas av unga. Vi behöver skapa nya boendeformer, uppfinna ägandeformer och bygga en stadsmiljö som möter ungas behov. Vi behöver lyssna på dem för att skapa förutsättningar för morgondagens tillväxt.

Joachim Hallengren, Chef NCC Housing
Anna Felländer, Chefekonom Swedbank
Billy McCormac, VD Fastighetsägarna Stockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.