torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Boverket ska ta fram underlag för fler småhus

Publicerad: 18 september 2023, 13:43

Foto: Mattias de Frumerie

Regeringen har gett Boverket i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en mer omfattande byggnation av småhus i Sverige.

Ämnen i artikeln:

SvepetAndreas CarlsonRegeringenBoverket

R


Redan i valrörelsen aviserade flera borgerliga partier att bostadspolitiken behöver främja småhusbebyggelse mer. Detta då många svenskar vill bo i hus samtidigt som småhus utgör en mindre andel av bostadsproduktionen i landet.

Nu meddelar regeringen att den gett i uppdrag till Boverket att redovisa var det finns byggbar mark för småhus och hur förutsättningarna för att bygga småhus ser ut i olika delar av Sverige. Där ingår att bland annat kartlägga byggbar mark för småhus och undersöka i vilken utsträckning kommuner upplåter tomter för småhusbyggande.

Läs mer: Dubbelministern Andreas Carlson om bostadsbyggande, infrasatsningar och tuffa tider: "Viktigt att få fart när det vänder"

Dessutom ingår i Boverkets uppdrag att redovisa var det finns byggbar mark för småhus och om den marken ligger där det är lönsamt att bygga. Myndigheten ska också kartlägga vilka företag som står för byggandet samt i vilken utsträckning kommuner upplåter tomter för småhusbyggande.

Sedan tidigare har regeringen aviserat ett kommande förslag i budgetpropositionen för 2024 som går ut på att kommunerna ska stimuleras att öka sin planberedskap för småhus.

– Människors behov och efterfrågan ska vara styrande för hur bostadsbeståndet utvecklas. En övervägande majoritet av svenskarna vill bo i småhus. Samtidigt utgör småhusen en mindre del av nybyggnationen i Sverige. Ett steg mot ett ökat småhusbyggande är att inhämta mer kunskap om orsakerna till att situationen ser ut som den gör, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev