Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Botrygg-vd:n om byggandet tvärnitar likt 90-talet: ”Kan ställa till bekymmer under lång tid”

Publicerad: 7 oktober 2022, 12:19

Adam Cocozza, vd för Botrygg, hoppas på en vändning i konjunkturen under nästa år. Annars finns en risk för mer långtgående problem för bygg- och fastighetsbranschen Foto: Botrygg/Mattias de Frumerie

Botrygg har pausat planerna på 300 bostadsrätter i Göteborg och Stockholm. Kombinationen av höjd ränta och ökade byggkostnader får bostadsutvecklaren att avvakta med byggstart. Redan påbörjade projekt rullar på, men om utvecklingen inte vänder under 2023 ser vd:n Adam Cocozza risker både för de enskilda bolagen och för branschen i stort.

Ämnen i artikeln:

Bygg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Botrygg avvaktar med att produktionsstarta sammanlagt 300 bostadsrätter i Göteborg och Stockholm i planerade projekt. Adam Cocozza, vd för Botrygg, berättar att det är en sviktande bostadsrättsmarknad i kombination med de ökade byggkostnaderna som gör att bolaget nu väljer att inte starta de planerade projekten.

– Vi väljer att avvakta tills antingen byggkostnaderna minskar eller att efterfrågan på bostadsrätter ökar, säger han.

Det är två projekt i Göteborg och ett i Stockholm som sätts på paus.

– När en kommun har krävt att det ska byggas bostadsrätter finns det ett samförstånd att man får skjuta på byggstarten om man ser att efterfrågan inte finns. I Stockholmsprojektet har vi erbjudit oss att ställa om till hyresrätter, men det vill inte kommunen, säger Adam Cocozza.

Så länge marknaden är i en negativ spiral med höjda räntor och ökad inflation ser Botrygg stora utmaningar med att komma i gång med nya projekt.

– Bostadsköpare behöver se att räntorna toppat och bostadspriserna stabiliseras för att de ska våga köpa en bostad som ska tillträdas först om ett par år, säger Adam Cocozza.

Han berättar att säljgraden i Botryggs bostadsrättsprojekt som är i produktion ser bra ut.

– Ju närmre inflyttning det är, desto mer får vi sålt. I de projekt som ännu inte är påbörjade är det svårare att uppnå säljgraden på 60 procent som bankerna kräver för att man ska få börja bygga, säger Adam Cocozza.

I slutet av september införde Botrygg en räntegaranti i alla bostadsrättsprojekt som är under uppförande, som en del i sitt trygghetspaket. Detta för att bostadsrättsföreningarna, och i förlängningen bostadsköparna, inte ska få ta hela räntesmällen själva.

– Vi anser inte att det är rimligt att våra kunder ska ta hela kostnaden. Garantin innebär att föreningarna kompenseras för mellanskillnaden mellan den kalkylerade räntan och den faktiska för föreningens bundna lån, säger Adam Cocozza.

De ökade byggkostnaderna ger också större utmaningar även i hyresrättsprojekten.

– Kalkylerna pressas och du kommer upp i hyresnivåer som bara en begränsad målgrupp är intresserad av att betala. Vi vill kunna ha en långsiktigt uthållig hyresnivå i våra hyresfastigheter, säger Adam Cocozza.

Än så länge har Botrygg inte behövt säga upp personal.

– Vi har full beläggning fram till sommaren för våra yrkesarbetare och 2023 ut för tjänstemännen. Men om inget händer under nästa år kommer vi att behöva se över mängden personal, säger Adam Cocoza.

Mycket hänger alltså på att utvecklingen vänder under 2023, att räntehöjningen får inflationen att vända så att produktionskostnaderna minskar och bostadspriserna på sikt kan stabiliseras.

Om det skulle bli en tvärnit i byggandet, som på 1990-talet, kan det innebära risker för mer än de enskilda bygg- och fastighetsbolagen.

– Om byggandet går ner så pass mycket att människor helt byter bransch riskerar vi att få en stor kompetensbrist. Det kan ställa till bekymmer i bostadsbyggandet under lång tid framöver, säger Adam Cocozza.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev