lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadsutvecklaren avvecklar danska verksamheten

Publicerad: 26 maj 2021, 06:59

Peter Wallin är Bonavas koncernchef.

Bonava har beslutat att helt avveckla sin verksamhet i Köpenhamn, och därmed lämna den danska marknaden.

Ämnen i artikeln:

DanmarkBonava

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Beslutet kommer enligt ett pressmeddelande som ett första steg i en strategisk översyn som bolaget har inlett. Kostnader relaterade till avvecklingen landar på cirka 120 miljoner kronor och kommer att redovisas som en jämförelsestörande post i andra kvartalet 2021. 

Under se senaste åren har man fokuserat på att förbättra effektivitet och lönsamhet i Köpenhamnsregionen, nya investeringar har varit begränsade och därför behövs betydande kapital för att verksamheten ska bli lönsam vid slutet av decenniet. Mot bakgrund av det har man beslutat att inte investera ytterligare i regionen, utan i stället avveckla verksamheten. 

– För att kunna växa Danmark till en hållbar och stabil storlek krävs betydande investeringar i tid, kapital och resurser. Genom att allokera vårt kapital till andra marknader där vi redan har en stark position kan vi säkra en högre långsiktig avkastning för Bonava-koncernen som helhet, säger Peter Wallin, vd och koncernchef för Bonava, i ett pressmeddelande. 

Pågående byggprojekt kommer att slutföras och överlämnas till kunderna, men inga nya projekt kommer att startas. Den danska verksamheten förväntas vara helt avvecklad om cirka två år.

Danmarks andel av koncernens nettoomsättning helåret 2020 var 6 procent. Per det första kvartalet 2021 var antalet heltidsanställda 58. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev