Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsrättspriserna bromsar i juni - fler tror på avmattning även för villor

Publicerad: 8 juli 2021, 09:26

Foto: Getty Images

Trenden med stigande bostadspriser svalnade under juni. Prisökningen för bostadsrätter stannade av och villapriserna ökade i genomsnitt med +2 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.


Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Under juni var priserna på bostadsrätterna oförändrade i riket, jämfört med föregående månad. I stortstadsregionerna ökade priserna i Göteborgsområdet och i Stormalmö med +1 procent. I Stockholmsområdet och i centrala Malmö var priserna oförändrade. Tar man en titt på årstakten ligger Värmland i topp för prisökningen på bostadsrätter. 

– I Stockholms- och Göteborgsområdet varierar årstakten för bostadsrätter mellan +10% och +14%. I såväl Stormalmö som i centrala Malmö är nu årstakten uppe i +21%, vilket är ett rekord. Bland länen är det fyra som har en årstakt på +20% eller mer och i topp ligger Värmland på +26%, säger Hans Flink, Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, i ett pressmeddelande. 

Läs även: För snabbt stigande bostadspriser får fler negativa än positiva konsekvenser

Villapriserna steg i genomsnitt med +2 procent i hela riket under juni. I Storgöteborg och Stormalmö ökade priserna med +2 procent och i Storstockholm med +1 procent. Årstakten i samtliga 21 län är tvåsiffrig med Jämtlands län i topp på +29 procent. I storstadsregionerna ligger årstakten på +24 procent i Storstockholm och Stormalmö samt +20 procent i Storgöteborg. 

– Juni blev ännu en stark månad för villamarknaden medan bostadsrättspriserna stod stilla på riksnivå. En stor andel av Mäklarsamfundets medlemmar tror att vi står inför en lugnare marknadsutveckling de kommande månaderna. I vår senaste medlemsundersökning svarar 58 procent att priserna på villamarknaden blir oförändrade under juli till och med september. Motsvarande andel för bostadsrätter är 70 procent, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, i pressmeddelandet. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.