onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadsrättspriser tillbaka till vad de var före pandemin

Publicerad: 13 januari 2023, 05:00

Hela pandemiuppsvinget för bostadsrätter nu utraderat.

Foto: Getty Images

Nedgången på bostadsmarknaden fortsatte i december. Priset på bostadsrätter sjönk 1 procent och villapriserna var ned 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Från toppen i våras har bostadsrättspriserna nu fallit 14 procent och är tillbaka till vad de var i januari 2020, vilket innebär att hela uppsvinget under pandemin nu är utraderat.

Ämnen i artikeln:

MäklarstatistikSvensk Mäklarstatistikbostadspriser

JB


Villapriserna är ned 15 procent från toppen samtidigt som de är 12 procent högre än de var i januari 2020.

– Men tar vi hänsyn till inflationen så är priserna i reala termer lägre än då, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Bostadspriserna sjönk på bred front över hela Sverige i december och trenden med att villor sjunker mer än bostadsrätter fortsatte.

Läs även: Allmännyttans vd tror att bostadsbyggandet kan rasa 70 procent

Svensk Mäklarstatistik konstaterar vidare att omsättningen på bostadsmarknaden var betydligt lägre 2022 än under pandemins rekordår 2020 och 2021. Jämfört med 2019, som var mer av ett normalår, såldes det 3 procent färre bostäder 2022.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Mäklarsamfundets vd Jonas Rosén konstaterar att 2022 varit ett utmanande år för både bostadssäljarna och fastighetsmäklarna.

– December är normalt en svag månad på bostadsmarknaden, som detta år avslutades i moll med fallande priser på alla redovisade marknader. Sett över tre månader är däremot bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm oförändrade, säger han.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev