Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsrättsföreningarna ökar ränterisken

Publicerad: 7 april 2014, 08:26

Nästan en fjärdedel av bostadsrättsföreningarnas lån löper nu med korta räntebindningstider. Det visar SBAB:s kvartalsstatistik.


Ämnen i artikeln:

SBAB

I slutet av mars hade 24 procent av bostadsrättsföreningarnas lån korta räntebindningstider, det vill säga bindningstider under 12 månader. Det var en uppgång med två procentenheter sedan slutet av december. Andelen lån som löpte med medellånga räntebindningstider, 1-4 år, var 44 procent, två procentenheter lägre än i december. Andelen lån som löpte med lång räntebindningstid, 5 år eller mer, var oförändrad 32 procent.

De senaste kvartalens trend med en minskande andel medellånga räntebindningstider och en ökande andel korta räntebindningstider verkar hålla i sig, skriver SBAB.
– Även om merparten av lånen fortfarande är bundna så ökar bostadsrättsföreningarna andelen korta räntebindningstider rätt snabbt nu. Därigenom ökar de också känsligheten för svängningar på räntemarknaderna, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Utvecklingen för de nytecknade föreningslånen visar ännu tydligare omsvängningen till förmån för kortare bindningstider. Tidigare var det vanligaste att nytecknade lån fick en räntebindningstid som låg mellan 1 och 4 år. Enligt SBAB har dock korta räntebindningstider ökat snabbt i popularitet sedan början av 2013.

Under de senaste fyra kvartalen har i genomsnitt 60 procent valt korta räntebindningstider (under 12 månader) och 30 procent medellånga (1 till 4 år). Andelen som väljer långa (5 år och mer) bindningstider har minskat till 10 procent.
– Det har skett en rätt skarp omsvängning det senaste året mot kortare räntebindningstider. Uppenbarligen är bostadsrättsföreningarna betydligt mindre rädda för stigande räntor nu än tidigare, säger Tor Borg.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.