Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

”Bostadsrättsföreningar skruvar upp ränterisken”

Publicerad: 10 Oktober 2013, 12:34

Enligt statistik från SBAB har bostadsrättsföreningarna har under det tredje kvartalet ökat andelen lån med korta räntebindningstider till 20 procent.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

I slutet av september hade 20 procent av föreningslånen korta räntebindningstider, det vill säga bindningstider under 12 månader. Det var en uppgång med 2 procentenheter sedan slutet av juni. Det var första gången denna andel ökade sedan mitten av 2010.

– De senaste tre årens trend där bostadsrättsföreningarna successivt valt längre räntebindningstider verkar ha brutits. Uppgången i andelen korta räntebindningstider är rätt markant. Långa räntor har stigit en del medan de korta räntorna legat stilla vilket kan ha bidragit till att föreningarna blivit mindre benägna att binda lånen, säger Tor Borg chefsekonom på SBAB Bank.

De mest populära bindningstiderna bland bostadsrättsföreningarna är den treåriga med en andel på 21 procent. Den bindningstid som ökade mest mellan juni och september var tremånaders som ökade med 2 procentenheter. I nyteckningarna syns beteendeförändringen ännu tydligare. För första gången sedan 2006 är andelen föreningar som vid nyteckningar väljer korta räntebindningstider på 1-6 månader fler än de som väljer medellånga (1-4 år) räntebindningstider.

– En ökad andel lån med korta räntebindningstider innebär att föreningarna skruvar upp hur mycket ränterisk de tar. Detta går lite på tvärs mot alla prognosmakare som säger att räntorna är på väg upp, säger Tor Borg.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.