lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadspriserna uppåt under november

Publicerad: 21 december 2021, 07:46

Bostadspriserna i Sverige steg 0,3 procent i november jämfört med föregående månad. Säsongsrensat steg priserna 1,0 procent.

Ämnen i artikeln:

Valueguardbostadspriser

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Det visar Valueguards HOX-index.

Bostadspriserna har stigit 0,5 procent under den senaste tremånadersperioden och stigit 11,0 procent under de senaste tolv månaderna.

Priserna på bostadsrätter steg 0,4 procent i november jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 0,3 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 0,9 procent, medan villapriserna steg 1,1 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 7,9 procent samtidigt som villapriserna stigit 13,0 procent.

Läs även: Hela listan: Här är alla nya bostadsprojekt i Stockholm

https://www.fastighetsnytt.se/samhallsbyggnad/stadsutveckling/hela-listan-har-ar-alla-nya-bostadsprojekt-i-stockholm/

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm, säger i en kommentar att stigande priser i normalt sett svaga november visar på en stark och stabil bostadsmarknad.

Efterfrågan är fortfarande större än utbudet och Riksbankens besked om att en räntehöjning dröjer till slutet av 2024 har haft en lugnande effekt på många efter inflationsoron.

Det är heller inte säkert att coronaeffekten har klingat av helt. Får vi en kraftigt ökad smittspridning med omikron eller någon annan virusvariant är det troligt att priserna börjar röra sig uppåt igen.

– En risk i närtid som jag däremot ser är de skenande elpriserna. Det påverkar starkt hushållens köpkraft samtidigt som det kan bidra till att bostäder med ineffektiva värmesystem blir mindre attraktiva, säger Fredrik Kullman.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev