fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadspriserna trotsar oro i omvärlden

Publicerad: 21 mars 2022, 07:04

Foto: Andrii Yalanskyi

Bostadspriserna i Sverige steg 1,6 procent i januari jämfört med föregående månad. Säsongsrensat motsvarar det en med 0,8 procent eftersom bostadspriserna vanligtvis brukar stiga i februari. Det visar Valueguards HOX-index.

Ämnen i artikeln:

Valueguard

ND


Bostadspriserna har stigit 9,7 procent under de senaste tolv månaderna, en nedväxling från 10,5 procent i januari.

Priserna på bostadsrätter steg 1,8 procent i februari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,5 procent. Säsongsrensat steg priserna på bostadsrätter 1,1 procent, medan villapriserna steg 0,8 procent.

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se”

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 8,9 procent, upp från 8,6 procent i januari, samtidigt som villapriserna stigit 10,2 procent, ned från 11,6 procent förra månaden.

Under första halvan av mars har priserna på bostadsrätter sjunkit med 0,2 procent i Stockholm och stigit med 0,3 procent i Göteborg, jämfört med föregående månad.

”Än så länge ser vi inte att bostadsmarknaden påverkats av det oroliga världsläget och kriget i Ukraina – det finns en stark efterfrågan på bostäder samtidigt som både utbud och räntor ligger på låga nivåer. På sikt kan bostadspriserna dämpas om inflationen fortsätter stiga och räntorna nu höjs i förtid”, säger Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Han konstaterar vidare att intresset för lägenheter i centrala lägen nu är lika högt som före pandemin. Detta gäller särskilt i storstäderna, där utbudet är lägre än normalt.

”Risken för prisfall är störst på villamarknaden eftersom höga kostnader för uppvärmning och pendling slår hårdast mot husägare”, säger Marcus Svanberg.

Även Erik Olsson Fastighetsförmedling konstaterar att Rysslands invasion än så länge inte påverkar bostadsmarknaden, men där den stigande inflationen, som väntas bli ännu högre i krigets spår, nu fått alla storbanker att tro på räntehöjningar från Riksbanken redan i år.

Läs även: Konkurrensen hårdnar: Aktörerna som fick mest mark 2021 - hela listan

”Många hushåll har en låg bolåneränta runt 1 procent nu. Höjs den till 1,5 procent, som ju fortfarande är lågt, är det ändå en höjning av hushållets räntekostnader med 50 procent. Det påverkar hushållsekonomin mycket för många. Höjda priser på energi och mat som dessutom leder till att högre bolåneräntor tvingar fram hårdare prioriteringar mellan boende och annan konsumtion på ett sätt som utmanar både betalningsförmåga och betalningsvilja när man skall köpa ny bostad”, skriver Erik Olsson Fastighetsförmedling i en kommentar.

Valueguards boprisstatistik bygger på data från bland andra Svensk Mäklarstatistik och Lantmäteriet, som sedan bearbetas för att ta hänsyn till att det säljs olika typer av bostäder varje månad. Genom att statistiken är kvalitetsjusterad mäts den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

Prisutveckling%         m-m       3 mån     12 mån

======================================================

HOX                                                           

Sverige                          1,6          4,2          9,7

Bostadsrätter                                                 

Sverige                          1,8          4,3          8,9

Stockholm                     2,5          5,1         10,5

Göteborg                       0,7          2,1          4,5

Malmö                            1,6          4,1          9,4

Villor                                                        

Sverige                          1,5          4,1         10,2

Stockholm                     2,0          4,1          9,7

Göteborg                       2,5          3,9         10,1

Malmö                            1,6          2,3          6,4

Bild 1/3  

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev