Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna stod stilla i september - fortsatt hög försäljning

Publicerad: 8 oktober 2021, 07:24

Bostadspriserna fortsätter svalna. I september var priserna på både bostadsrätter och villor i genomsnitt oförändrade, enligt senaste rapporten från Svensk Mäklarstatistik. Effekten av de släppta restriktionerna är oviss och förväntas dröja.

Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistikbostadspriser

Ajda Dzambic

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se


I hela landet var bostadspriserna oförändrade i september. Utvecklingen på årsbasis indikerar att villapriserna stigit med +14 procent och bostadsrättspriserna med +8 procent. 

Bryter man ner siffrorna på region så ökade priserna på bostadsrätter med +1 procent i Stockholmsområdet och centrala Göteborg i september, men förblev oförändrade i Storgöteborg och Malmöområdet. Villapriserna ökade med +1 procent i Storstockholm under samma period, medan de stod stilla i Stormalmö och Storgöteborg.

– Inför det andra kvartalet förutspådde Mäklarsamfundets medlemmar en stabil, men lugnare, marknad och så blev det, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet i en kommentar. 

Läs även: Experterna: Så mår den svenska bostadsmarknaden

Mäklarsamfundet anser inte att de släppta restriktionerna kommer ha en större påverkan på marknaden den närmaste tiden.   

– Nu har i stort sett alla restriktioner släppt, men det är inget som fastighetsmäklarna tror kommer att få stor marknadspåverkan på kort sikt. Majoriteten av våra medlemmar tror att både småhus- och bostadspriserna kommer att vara stabila under årets sista kvartal, avslutar Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet. 

Erik Olsson Fastighetsförmedling upplever att marknaden känns något starkare efter återinförandet av amorteringskravet i augusti och är samtidigt nyfikna på att se hur de slopade restriktionerna kommer påverka bostadsmarknaden. 

Läs även: Starka branschreaktioner på att amorteringsfriheten slopas

– Allt talar för att utvecklingen av pandemin och dess effekter kommer att påverka bostadsmarknaden mycket. De höjda bostadspriserna under pandemin beror på förändrade behov och nya prioriteringar snarare än att grundläggande förutsättningar som bolåneräntor, sysselsättning och disponibla inkomster har förbättrats. Då påverkas bostadsmarknaden när effekterna av pandemin ändras, kommenterar Erik Olsson Fastighetsförmedling. 

Siffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar även att det fortsatt säljs ovanligt många bostäder.  Under perioden januari-september i år ligger antalet sålda villor och bostadsrätter på en ny rekordnivå. Antalet sålda bostadsrätter ökade med +12 procent jämfört med samma period förra året och antalet sålda villor ökade med +5 procent mot 2020. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev