lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadspriserna stiger på en marknad med få objekt

Publicerad: 8 maj 2023, 04:00

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Priserna på bostadsrätter steg med en procent i april samtidigt som villapriserna låg still. Det visar siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Ämnen i artikeln:

SvepetMäklarstatistikSvensk Mäklarstatistik

R


Det innebär att prisutvecklingen på årsbasis nu ligger på -10 procent för bostadsrätter och -13 procent för villor.

Under april månad ökade priserna i storstadsområdena genomgående. Storgöteborg och Stormalmö ökade med +2 procent medan Storstockholm ökade med +1 procent. Priserna i centrala Stockholm var oförändrade medan de ökade med +1 procent i centrala Göteborg och +2 procent i centrala Malmö. På årsbasis varierar nedgångarna från -9 procent till -11 procent.

På småhusmarknaden ökade priserna med +1 procent i Stormalmö och Storstockholm medan de var oförändrade i Storgöteborg. I storstadsområdena, där drygt 30 procent av villorna säljs, har priserna på årsbasis minskat mellan -15 procent och -16 procent. I riket utanför storstadsområdena är årsförändringen -13 procent.

Jämfört med motsvarande period ifjol är antalet sålda bostäder påtagligt lågt. Under april såldes 7 600 bostadsrätter och 3 600 villor vilket är -29 procent respektive - 27 procent färre än samma månad förra året. Medelpriset på en villa i Sverige är nu 3,7 miljoner kronor och en bostadsrätt 2,8 miljoner kronor.

– Hushållens marginaler har krympt och konsumtionen har minskat rejält, men att svenskarna prioriterar sitt boende bekräftas av statistiken. Trots den ekonomiska oron såg vi stillastående eller stigande priser i april, säger Joakim Lusensky, kommunikationschef på Mäklarsamfundet, i en kommentar.

Statistiken baseras på försäljningen av 10 911 villor under februari 2023 - april 2023.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev