Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna steg på bred front i januari

Publicerad: 2 februari 2022, 08:37

SBAB:s chefsekonom Robert Boije konstaterar att de faktiska priserna steg ovanligt kraftigt i januari.

Foto: Getty Images/SBAB

Bostadspriserna i Sverige steg med säsongsrensade 0,8 procent i januari, jämfört med i december.


Ämnen i artikeln:

SBABRobert Boije

Det visar SBAB Booli Housing Price Index, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Den månadsvisa säsongsrensade prisuppgången är därmed återigen över den långsiktiga trenden på 0,7 procent. Villapriserna steg med säsongsrensade 0,8 procent, även det tillbaka över trend igen. Lägenhetspriserna steg 0,5 procent, vilket däremot är under trenden.

Läs även: Risk för överproduktion av hyresrätter i Sverige

SBAB konstaterar att de faktiska priserna steg ovanligt kraftigt i januari, särskilt villapriserna, som ökade med hela 7,6 procent i Norra Sverige och 6,0 procent i Mellersta Sverige. Priserna brukar stiga i januari, efter en svagare utveckling på hösten, men i år var svängningarna osedvanligt stora. Med undantag för lägenhetspriserna i Norra och Södra Sverige samt småhuspriserna i Storgöteborg ligger bostadspriserna nu återigen på rekordhöga nivåer i hela landet.

”Att bostadsmarknaden generellt sett svalnar i slutet av året för att sedan vakna till liv igen i början på året följer normala säsongsmönster. De stora svängningarna i framför allt Norra Sverige på både lägenheter och hus är dock uppseendeväckande stora. Det är för tidigt att dra några mer bestämda slutsatser av det”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

Han konstaterar vidare att de säsongsrensade priserna nu pekar mot en uppgång om 10 procent i årstakt.

”Det är en betydligt högre ökningstakt än den vi har i vår senaste prognos där vi förutspådde en ökning på omkring 2 procent för 2022. I vår prognos spår vi dock stigande bostadsräntor under året. Sett till att hushållen tror på en ännu större ränteuppgång framöver än vi och att hushållens konfidensindikator i januari backade rejält enligt Konjunkturinstitutets senaste barometerdata, har jag svårt att se att prisuppgången ska bli så hög som 10 procent när vi summerar året som helhet. Men osvuret är bäst”, säger Robert Boije.

SBAB Booli boprisindex baseras på samtliga registrerade försäljningar på bostadssajten Booli.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBABRobert Boije

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.