lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadspriserna steg 1 procent i februari

Publicerad: 8 mars 2023, 07:19

Foto: Getty Images

Bostadsrättspriserna i Sverige steg 1 procent i februari jämfört med föregående månad. Villapriserna var oförändrade. Det visar statistik från Svensk Mäklarstatistik.

Ämnen i artikeln:

SvepetMäklarstatistikSvensk MäklarstatistikBostadsrätter

ND


De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 11 procent samtidigt som villapriserna sjunkit 13 procent.

Enligt Svensk Mäklarstatistik är det första gången sedan april 2022 som det är en positiv månadssiffra för bostadsrätter på riksnivå.

"Det är inte ovanligt att året inleds med uppgångar, och det återstår att se ifall vi närmat oss en mer balanserad bostadsmarknad", säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Ännu är dock antalet bostadsförsäljningar fortsatt lågt. Under februari såldes 8.100 bostadsrätter och 3.200 villor, vilket är -25 respektive -20 procent färre försäljningar jämfört med samma månad förra året.

Mäklarsamfundet noterar att det trots ett stort utbud var en uppgång i bostadsrättspriserna.

"Någon större effekt av Riksbankens senaste höjning går inte att se. Köpare i dagens marknad begränsas av stigande räntor, men gynnas samtidigt av ett stort utbud och lägre priser", säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet.

Läs även: Dyster prognos för 2023 – så påverkas de olika segmenten

Christina Henriksson, regionchef på Bjurfors Stockholm, ser ändå en ökad aktivitet, även om mäklarna fortfarande får jobba hårt är processerna inte längre lika utdragna.

"Det går snabbare att pussla ihop affärerna nu. Den viktigaste anledningen är att säljarna har mjuknat och fått mer realistiska förväntningar, men även köparna visar mer vilja. Allt fler tänker nog att en prisrabatt runt 15 procent mot för ett år sedan ändå är ganska bra. Att tajma marknaden är mer eller mindre omöjligt", säger Christina Henriksson i en kommentar.

Svensk Mäklarstatistik redovisar prisutvecklingen som tremånaders glidande medelvärden, viktade efter antalet försäljningar, för att dämpa säsongseffekter och tillfälliga avvikelser som inte har med den underliggande marknadsutvecklingen att göra.

För januari innebär månadsförändringen att det viktade medelvärdet för november-januari jämförs med motsvarande viktade medelvärde för oktober-december. För tremånadersförändringen görs jämförelsen med augusti-oktober.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev