Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna stabila i april

Publicerad: 6 maj 2022, 04:00

André Nilsson, bostadspolitisk expert på Mäklarsamfundet.

Foto: Mäklarsamfundet / Roland Magnusson

Bostadspriserna hade en ökning på 1 procent för villor och var oförändrade för bostadsrätter i april i hela landet, enligt Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis ligger villaprisernas ökning på 8 procent och för bostadsrättspriserna på 7 procent.


Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Ser man till storstadsregionerna i april ökade villapriserna i Storgöteborg och Storstockholm med 1 procent och var oförändrade i Stormalmö. 

– Prisutvecklingen på årsbasis i de två förstnämnda storstadsområdena ligger på samma nivå som riket +8%, medan de i Stormalmö är +5%, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Läs även: Ett steg närmare ny arenastadsdel – här är alternativet som sågas 

Bostadsrätterna hade en ökning på 1 procent i centrala Malmö, Stormalmö och Storstockholm i april, medan de var oförändrade i centrala Stockholm, centrala Göteborg och Storgöteborg. På årsbasis varierar priserna från plus 5 procent i hela Göteborgsområdet till som högst upp 11 procent i centrala Stockholm. 

– Bostadsmarknaden står stabil, läget till trots. Räntehöjningar har ännu inte inneburit någon större förändring i hushållens möjlighet att efterfråga bostäder. Om bankerna fortsätter att höja kalkylräntorna, vilket stramar åt kreditgivningen, skulle det innebära en försvagning av många hushålls möjlighet att köpa en bostad framgent, säger André Nilsson, bostadspolitisk expert på Mäklarsamfundet. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.