Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna pekar fortsatt uppåt

Publicerad: 2 september 2020, 09:41

Robert Boije är chefsekonom på SBAB.

Foto: SBAB

Efter en uppåtgående trend under sommaren fortsatte bostadspriserna att stiga även i augusti. Det visar nya siffror från SBAB.


Ämnen i artikeln:

SBABCoronaviruset

Efter en skakig vår har bostadsmarknaden återigen visat tecken på återhämtning. SBABs Booli prisindex, som bygger på priser på sålda bostäder under augusti månad, visar att priserna fortsatte stiga på både lägenheter och villor i samtliga regioner, bortsett från Storgöteborg där priserna stod stilla. 

Siffrorna innebär att bostadspriserna nu stigit på bred front ända sedan årsskiftet, trots coronapandemin. 

– Jag kan bara fortsätta att konstatera att trots ett av historiens mörkaste år för svensk ekonomi till följd av coronakrisen fortsätter bopriserna att stå pall. Bortsett från lägenhetspriserna i Storstockholm och Storgöteborg som båda drabbats av omfattande smittspridning så är bopriserna nu i samtliga regioner på all-time-high, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande. 

Under augusti seg priserna so mmest i Storstockholm, 2,5 procent, och villaprisern i Norra Sverige, 7,1 procent. 

Robert Boije säger att man på SBAB redan i inledningen av coronarisen gjorde bedömnignen att vi inte skulle se några stora boprisfall i år, så länge inte arbetslösheten skenade och så länge räntorna förblev låga. 

– Men prisökningen är anmärkningsvärt hög i vissa områden – särskilt i Norra Sverige där villapriserna har ökat med 23,8 procent. Visserligen har norra Sverige haft ett lägre antal smittade per invånare jämfört med de flesta andra regioner, men det kan knappast förklara den stora prisuppgången på villor där. Resultatet verkar drivas av en väldigt kraftig uppgång i kvadratmeterpriserna, särskilt under de senaste två månaderna. Vi ser också att utbudet på villor har varit mycket lågt i norra Sverige under sommaren. Det återstår att se om den här uppgången består under resten av året, säger Robert Boije.

Samtidigt som det är bra att bostadsmarknaden inte drabbats så hårt av coronakrisen, så manar utvecklingen till eftertanke, menar Robert Boije. 

– Det finns fortfarande en osäkerhet kring fortsättningen av coronakrisen och hur den kan komma att påverka svensk ekonomi och arbetslöshet framöver. Det är viktigt att tänka på när man ger sig ut i en budgivning, säger han. 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBABCoronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.