Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna fortsätter uppåt i mars

Publicerad: 8 april 2022, 04:01

Foto: Andrii Yalanskyi

Under marsmånad ökade priserna på både bostadsrätter och villor med +1 procent i hela landet. Prisutvecklingen på årsbasis ligger nu på +7 procent för bostadsrätter och +10 procent för villor. Det visar Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport.


Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Priserna på bostadsrätter var oförändrade i centrala Stockholm, men ökade i övriga redovisade områden i mars. I Storstockholm, Stormalmö och i centrala Malmö låg ökningen på +2 procent, medan centrala och Storgöteborg låg på +1 procent. 

Prisutvecklingen på årsbasis varierar i storstadsregionerna mellan +5 procent och +12 procent, där det lägre gäller Storgöteborg och det högre centrala Stockholm. Den största prisökningen på årsbasis bland länen återfinns i Västerbotten med +15 procent.

Under mars ökade villapriserna med +2 procent i Stormalmö, medan ökningen i Storstockholm och Storgöteborg landade på +1 procent. På årsbasis ligger utvecklingen nu på +8 procent i Stormalmö och +10 procent i Storstockholm och Storgöteborg. Västerbotten har även här ökat mest bland länen med +17 procent. 

Läs även: Startlån till förstagångsköpare - så reagerar branschen: ”Ett slag i luften”

– Höga el- och bensinpriser, minskad köpkraft på grund av inflation och som svar på det stigande räntor har ännu inte fått effekt på prisutvecklingen. En majoritet av Mäklarsamfundets medlemmar tror på oförändrade priser under det andra kvartalet, och en fjärdedel tror att villapriserna kan fortsätta stiga. Att utbudet på framför allt villor, men även större bostadsrätter är så lågt är en starkt bidragande orsak till det, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, i en kommentar. 

Antalet sålda bostäder under årets första kvartal var lägre än föregående år, men högre än 2020. Det såldes cirka 32 400 bostadsrätter och runt 12 000 villor, vilket är -3 procent färre än 2021 men +10 procent fler än 2020. 

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.