Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna fortsätter öka

Publicerad: 8 juni 2021, 09:49

Foto: Roland Magnusson

Bostadspriserna fortsätter stiga och framför allt villorna sticker ut. På årsbasis har villapriset nu ökat med +20 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik.


Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

I maj steg villapriserna i hela riket med +2 procent och bostadsrätterna med +1 procent. Motsvarande siffror på årsbasis ligger på +20 procent för villor och +13 procent för bostadsrätter.

I Storstockholm var priserna på bostadsrätter oförändrade i maj, medan de steg med +1 procent i Storgöteborg och +2 procent i Stormalmö. I centrala Stockholm ökade priserna i maj med +1 procent, i centrala Malmö med +2 procent och i centrala Göteborg var siffrorna oförändrande. 

– Årstakten för bostadsrätter varierar mellan +11% och +13% i Stockholms- och Göteborgsområdet, medan de i Malmöområdet ökat med +20% eller mer, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i rapporten. 

Läs även: För snabbt stigande bostadspriser får fler negativa än positiva konsekvenser

Villapriserna steg med +2 procent i Storstockholm och Storgöteborg samt +1 procent i Stormalmö. Årstakten ligger på +24 procent i Storstockholm, +19 procent i Storgöteborg och +23 procent i Stormalmö. 

– Utöver den numera välkända pandemieffekten så gav sannolikt säsongen stöd för fortsatt större prisökningar på villor än på bostadsrätter. Nu ser vi hur vaccinationsgraden ökar och samhället sakta öppnar upp. Det återstår att se hur det kommer att påverka bostadsmarknaden, men det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet, i pressmeddelandet.

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Mäklarstatistik

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.