Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna fortsätter nedåt

Publicerad: 15 januari 2018, 08:24

Efter de senaste månadernas turbulens på bostadsmarknaden visar statistiken att prisutvecklingen fortsätter nedåt. På ett år har priserna sjunkit med 2 procent i landet som helhet.


Efter de senaste månadernas turbulens på bostadsmarknaden visar statistiken att prisutvecklingen fortsätter nedåt. På årsbasis är utvecklingen negativ -2 procent för bostadsrätter över landet som helhet, visar färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Nedgången på bostadsrättsmarknaden fortsätter även den här månaden i alla områden. Senast vi hade liknande nedgångar i de här områdena flera månader i sträck var hösten 2011. På årsbasis ligger priserna på plus i Göteborgs- och Malmöområdet medan de är på minus i Stockholmsområdet, säger Hans Flink, försäljningschef på Svensk Mäklarstatistik.

Även vad gäller villamarknaden har priserna sjunkit något den senaste månaden. I Stor-Stockholm minskade priserna med -3 procent senaste månaden och där blev årstakten negativ för första gången sedan mitten av 2012, -1 procent.

– Årsutvecklingen för villapriserna i länen är överlag mer positiv än för bostadsrätter där 18 län hamnade på plus och bara tre län på minus, säger Hans Flink.

Sett över hela året har bostadsrättspriserna gått ned med 2 procent. På tre månaders sikt har de gått ned 7 procent, och den senaste månaden med 3 procent.

Störst är årsnedgången i Stor-Stockholm, men -6 procent. Därefter kommer centrala Stockholm, med en årsnedgång på -5 procent.

Statistiken baseras på försäljningen av 25 220 bostadsrätter under oktober 2017 – december 2017. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2017 – september 2017, tolvmånaderssiffran med oktober 2016 – december 2016 och i enmånadssiffran jämförs september 2017 – november 2017 med aktuell period.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.