fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadspriserna fortsatte ned i november – planar ut framåt jul

Publicerad: 21 december 2022, 05:00

Priserna på bostadsrätter i Stockholm visar tecken på att stabiliseras.

Foto: Getty Images

Bostadspriserna i Sverige fortsatte ned i november, enligt Valueguards HOX-index. Under första halvan av december syns dock tecken på en utplaning och mäklare tror på en stabilisering av bostadsmarknaden en bit in på 2023.

Ämnen i artikeln:

Valueguardbostadspriser

JB


I november sjönk bostadspriserna i Sverige med 1,4 procent från i oktober, enligt Valueguard, vilket var den åttonde månaden i rad med sjunkande priser. Korrigerat för säsongseffekter blir nedgången mindre – 0,6 procent – då november tenderar att vara en svagare månad på bostadsmarknaden. Villapriserna sjönk mest, 1,6 procent, medan priserna på bostadsrätter var ned 1,1 procent. Jämfört med i november 2021 är bostadspriserna nu hela 11,6 procent lägre.

Samtidigt fortsätter bostadsrätter i Stockholm att gå relativt starkare. Priserna sjönk 0,4 procent i november och har sedan fortsatt ned med marginella 0,1 procent under första halvan av december. I Göteborg stiger bostadsrättspriserna rentav 0,3 procent i början av december. Då ska man ha med sig att december normalt är en månad med sjunkande bostadspriser.

– Överlag fortsätter priserna att sjunka men vi kan också se att bostadsrättspriserna börjar stabiliseras något. Särskilt tydligt är det i Stockholm där köpare och säljare nu börjar mötas i allt större utsträckning. Just nu är det framför allt villamarknaden som driver på prisnedgångarna till följd av oro kring vinterns höga elkostnader. Villapriserna i Malmö sticker ut med den största nedgången på fyra procent, vilket kan förklaras av att det också är där elpriserna är som högst, säger Skandiamäklarnas vd Andreas Moritz i en kommentar.

När han blickar framåt mot 2023 räknar han med en fortsatt turbulent inledning på året.

– Men i takt med att inflationen dämpas, räntan planar ut och elpriserna går ner kommer också en större trygghet infinna sig. Vi ser då att marknaden kommer återgå till ett mer normalt läge som påminner om hur det såg ut före pandemin, spår Andreas Moritz.

En liknande bedömning gör Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi märker att den värsta oron avtagit på många håll – allra tydligast i centrala Stockholm som nu bryter trenden efter en period av kraftigt sjunkande priser, säger han.

Han spår att bostadspriserna kommer att fortsätta ned i början av 2023.

– Mycket tyder på att priserna kommer fortsätta backa en bit in på nästa år, men vi räknar med att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren förutsatt att räntehöjningarna mattas, säger Marcus Svanberg.

Foto: Valueguard

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev