Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna fortsatt uppåt - men risk för bakslag

Publicerad: 3 november 2020, 09:33

Under oktober steg priserna på lägenheter med 0,8 procent i Storstockholm.

Bostadspriserna fortsatte stiga under oktober, i hela Sverige.


Ämnen i artikeln:

SBABCoronavirusetRobert Boijebostadspriser

Priserna på bostäder har stigit på bred front under hela året, med en ganska markant kurva uppåt. Oktober utgjorde inget undantag. Det visar nya siffror från SBAB. 

Under månaden steg priserna på bostadsrätter mest i Malmö, 2,1 procent, och på villor i det man kallar ”södra Sverige” - 3 procent. 

Läs även: Vill människor ha andra bostäder efter corona?

I Storstockholm och Storgöteborg steg lägenhetspriserna med 0,8 respektive 0,4 procent och huspriserna med 0,5 respektive 1,2 procent. 

– Det är uppenbart att faktorer som låga räntor, semester hemma och hemarbete ökat intresset för bostadskonsumtion framför annan konsumtion och att det har påverkat mer än den ökade arbetslösheten. I synnerhet gäller detta för småhus, kommenterar Robert Boije, chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande. 

Läs även: Hur botar vi en bostadsmarknad där skilda par inte har råd att flytta isär? 

Enligt Boije finns det dock fortfarande risk för bakslag under de kommande månaderna. 

– Rimligen kan inte bostadsmarknaden stå emot vad som helst. Skulle vi få en mycket omfattande och långvarig andra smittspridningsvåg med ytterligare ökad arbetslöshet vore det konstigt om inte det spiller över på bostadsmarknaden. I ett sådant läge kommer en förlängning av de krisåtgärder som regeringen vidtagit för att dämpa arbetslösheten och hålla uppe hushållens inkomster bli nödvändiga och även avgörande för utvecklingen på bostadsmarknaden.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.