Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadspriserna föll i oktober

Publicerad: 2 november 2021, 10:53

Bostadspriserna föll i stora delar av landet i oktober - allra mest i norra Sverige och Stormalmö. Det visar SBABs och Boolis prisindex HPI.


Ämnen i artikeln:

BooliSBAB

Lägenhetspriserna föll i samtliga regioner i oktober, med undantag för Storstockholm och Stormalmö där priserna i stället steg med +1,2 procent respektive +0,5 procent. Störst prisfall rapporterades i norra Sverige med -2,9 procent.  

– Den höstavmattning i bostadspriserna som vi hade räknat med skulle komma redan i september slog till i oktober i stället. Sett över hela året brukar november och december vara en lugnare period på bostadsmarknaden så det är inte uteslutet att det blir ytterligare prisnedgångar resten av året. Någon dramatik ligger dock knappast i korten, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i rapporten. 

Läs även: ”Donut city” på frammarsch – städernas attraktionskraft minskar

Även huspriserna föll i större delar av landet, utom Storstockholm där de ökade svagt med +0,8 procent. Huspriserna har fallit som mest i Stormalmö med -2,9 procent, tätt följt av Storgöteborg där priserna sjönk med -2,1 procent. 

– Prisuppgången innan pandemin kunde helt förklaras av stigande inkomster och fallande långa bostadsräntor. Med hänsyn tagen till uppvärderingen av bostadskonsumtionen under pandemin tror jag knappast att det är en bubbla i Stockholm. Mer intressant blir i stället att se om hushållens ökade intresse för bostadskonsumtion kommer att bestå framöver, framför allt när pandemin ebbat ut. Gör det inte det kan vi komma att få se en relativt stor prisnedgång, fortsätter Robert Boije, i rapporten.

Ajda Dzambic

Reporter

ajda.dzambic@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

BooliSBAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.