fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadspriser åt olika håll – upp för villor, ned för bostadsrätter

Publicerad: 10 augusti 2023, 04:00

Priserna på bostadsrätter vänder ned i juli, men i Stor-Stockholm är priserna på bostadsrätter 1 procent högre än för ett år sedan.

Foto: Getty Images

Villapriserna fortsätter upp i juli samtidigt som bostadsrättspriserna sjunker, enligt Svensk Mäklarstatistik. På ett års sikt är dock villor ned betydligt mer än bostadsrätter.

Ämnen i artikeln:

SvepetMäklarstatistikSvensk MäklarstatistikBjurforsbostadspriserBostadsrätter

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


Efter raset i fjol har bostadspriserna återhämtat sig i år, särskilt bostadsrätter. Nu vänder dock priserna ned i juli, med 1 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik, vars priser baserar sig på ett tremånaders glidande medelvärde. I centrala Göteborg och Stockholm stiger bostadsrättspriserna i juli. Villapriserna fortsätter att stiga, med 1 procent, med stabila priser i storstadsområdena och stigande priser i övriga landet.

På ett års sikt har dock villamarknaden gått klart svagare än bostadsrätter, där villapriserna är ned 10 procent och priserna på bostadsrätter med 2 procent. I Stor-Stockholm är bostadsrättspriserna faktiskt 1 procent högre än för ett år sedan och i centrala Stockholm är de oförändrade.

Läs mer: SBAB:s chefsekonom: "Vi har inte sett den fulla ränteeffekten än – osäkert"

Fredrik Kullman, Sverige-vd på fastighetsmäklaren Bjurfors, påpekar att det är svårt att dra några slutsatser eftersom juli är en månad med traditionellt färre affärer.

– Men vi ser positiva tecken, som att fler köpare vågar agera och möta säljarna på högre prisnivåer. En viktig faktor till detta är troligen de framsteg som görs i arbetet med att tackla inflationen, samt de signaler som pekar mot att vi närmar oss slutet på räntehöjningarna, säger han.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

Foto: Pressfoto

Han tilläger att Bjurfors också märker av en ökad acceptans för det högre ränteläget.

– Inför hösten förväntar vi oss att allt fler kommer att återvända till bostadsmarknaden och att fler affärer kommer att göras. Priserna kan säkerligen stiga något, men det verkliga trendbrottet sker troligen inte förrän räntorna börjar sänkas. Då kan det å andra sidan gå snabbt och marknaden kan genomgå ett dramatiskt skifte. Det finns ett enormt uppdämt behov, säger Fredrik Kullman.

Omsättningen på bostadsmarknaden fortsätter att vara svagare än normalt. De tre senaste månaderna är transaktionerna ned 12 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Uppsvinget för bostadsrätter har kommit av sig på sistone.

Foto: Mäklarstatistik

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev