Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Bostadspolitiska samtal – vad händer efter valet?

Publicerad: 18 Augusti 2018, 07:13

Riksdagsvalet närmar sig och inför det, eller kanske främst efter, hoppas många på förändringar och stora grepp vad gäller de frågor som påverkar vår bransch. Under den kommande veckan svarar samtliga riksdagspartier hur de står i frågorna. Veckan inleds med följande fråga: Vill ni driva frågan om blocköverskridande bostadspolitiska samtal och vilka frågor är i så fall aktuella för er del?


Riksdagsvalet närmar sig och inför det, eller kanske främst efter, hoppas många på förändringar och stora grepp vad gäller de frågor som påverkar vår bransch. Under den kommande veckan svarar samtliga riksdagspartier hur de står i frågorna.

Veckan inleds med följande fråga: Vill ni driva frågan om blocköverskridande bostadspolitiska samtal och vilka frågor är i så fall aktuella för er del?

Vänsterpartiet har i nuläget inga planer på att driva frågan om blocköverskridande bostadspolitiska samtal. Vi deltog i sådana samtal under våren 2016 och kan konstatera att de borgerliga partierna inte var beredda att släppa sitt krav på att införa marknadshyror. De valde i stället att hoppa av. Jag har svårt att se att borgarna skulle agera annorlunda om regeringen bjöd in till nya blocköverskridande samtal om bostadspolitiken. Om sådana samtal trots allt skulle komma till stånd kommer vi att driva de frågor som är viktigast för oss: ökat statligt ansvar för bostadsbyggandet, fler hyresrätter och jämlika villkor mellan ägt och hyrt boende.

Ja. Under kommande mandatperiod behövs blocköverskridande uppgörelser och reformer, med ett fördelningspolitiskt fokus. Särskilt inom skatteområdet, som är nära sammankopplat med bostadsfrågorna.

Ja, Miljöpartiet är positiva till blocköverskridande samtal och ser att det är en förutsättning för att skapa en långsiktig, hållbar och stabil samhällsutveckling- och långsiktiga spelregler för bostadspolitiken i Sverige. Framförallt behöver vi komma överens om de finansiella frågorna. Bostadsbristen en av vår tids stora utmaningar, bostadsbristen drabbar inte bara den bostadslösa, den drabbar hela samhällsutvecklingen.

Ja, vi har länge efterfrågat en bred uppgörelse om bostadspolitiken. Där bör skattefrågorna ingå. Flyttskatterna behöver sänkas för att öka rörligheten. Vi vill inte att fastighetsskatten ska återinföras. Regelförenklingar behövs som gör att det går snabbare att ta fram planer och att handlägga överklaganden. Men samtalen bör också innehålla frågor som hyresmarknaden och hur vi kan hjälpa dem som står längst från bostadsmarknaden.

Regeringen har ensidigt lagt alla resurser på ineffektiva mångmiljardsubventioner till byggbolagen. Liberalerna vill ta bort dessa och istället ha långsiktiga spelregler som gör att företagen kan planera framåt. Vi vill fortsätta förenkla plan- och byggreglerna och förändra bruksvärdessystemet så att hyrorna mer avspeglar hyresgästernas egna önskemål. För att få fler hyresrätter vill vi att nybyggda hyresrätter ska ha fri hyressättning. Regeringens nya amorteringskrav slår hårt mot unga förstagångsköpare och bör avvecklas.

Det behövs genomgripande reformer som förenklar och förkortar byggprocessen med hela år, som ökar tillgången till byggbar mark och ger möjlighet att utnyttja det befintliga beståndet bättre. Moderaterna vill se en blocköverskridande överenskommelse om bostadsmarknadens funktionssätt, inklusive en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet.

Vi var först med att efterlysa den samtalsrunda som blev av under den här mandatperioden och beklagar att den förbehållslösa inställningen som krävdes då – saknades. Sedan dess har vi efterlyst nya samtal. Det är vår förhoppning att vi efter valet ska kunna få till stånd blocköverskridande överenskommelser som Sverige så väl behöver för bostadspolitiken.

Ja, vi har flera gånger lyft behovet av att ingå samtal med ena eller båda blocken. Dagens paniklösningar inom bostadspolitiken som bara skapar nya problem ska bytas ut mot långsiktiga lösningar. Insatser för att fler ska ha råd att både hyra och köpa sin bostad ska ses över så som möjligheter att finansiera sin egen bostad och bostadssparande. Planeringsstöd för bostadsbyggande till mindre kommuner nära storregionerna och avskaffande av EBO-lagen samt anvisningslagen är frågor som är viktiga i samtalen.

Nästa gång svarar partierna på frågan: Missnöjet med dagens sociala bostadspolitik ökar, hur kan ni förbättra den?

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.