Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsplaneringskommittén har inlett sitt arbete

Publicerad: 5 februari 2014, 12:15

Den nya Bostadsplaneringskommittén har fått regeringens uppdrag att ur ett regionalt perspektiv se över de regelverk som styr planeringen av bostadsförsörjningen.


Ämnen i artikeln:

SABO

Idag har de enskilda kommunerna ansvaret för att tillgodose bostadsförsörjningsbehovet. Bostadsplaneringskommittén ska se över de regelverk som styr fysisk planering och framtagande av planeringsunderlag på regional nivå.

I kommitténs uppdrag ingår bland annat att se över hur samordningen av hanteringen av bostadsförsörjningsfrågorna fungerar idag på regional och kommunal nivå liksom plan- och bygglagens bestämmelser om regionplanering. En annan uppgift för kommittén är att försöka minimera de hinder för kommunal planläggning som konflikter mellan bostadsbyggande och andra intressen kan leda till, till exempel de områden av riksintresse som regleras i miljöbalken.

Kommittén ska också överväga hur arbetet för en positiv socioekonomisk utveckling i områden med utbrett utanförskap och boendesegregation bör samordnas med frågor om bostadsbyggande och den fysiska miljön.

En annan fråga som ska utredas är om behovet av bostäder för olika grupper, till exempel studenter, äldre personer, nyanlända invandrare, soldater och andra som av olika skäl har svårigheter att etablera sig på bostadsmarknaden, bör preciseras på regional nivå.

Dessutom ska kommittén överväga om det behövs bättre samordning på regional nivå i frågor om bostadsbyggande, trafikinfrastruktur och kollektivtrafikförsörjning.

Kommitténs ordförande är landshövdingen i Örebro län Rose-Marie Frebran. I övrigt har kommittén en parlamentarisk sammansättning med företrädare för samtliga partier i Sveriges riksdag.

Uppdraget ska redovisas senast den 27 mars 2015. Kommittén har då möjlighet att lämna skarpa förslag avseende åtgärder och författningar.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SABO

Ämnen i artikeln:

SABO

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.