Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsministern: “Två vägar att gå”

Publicerad: 19 november 2018, 15:04

Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

WSPStockholms HandelskammarePeter Eriksson

Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.

Huvudstadsregionen förlorar över 4 miljarder kronor i tappade skatteintäkter och 36 miljarder i utebliven tillväxt per år på grund av den illa fungerande bostadsmarknaden, enligt analysen som presenterades vid ett seminarium på Stockholms handelskammare på måndagen.

– Det här kräver reformer och en regering som tar initiativ till breda bostadspolitiska samtal för att inte regionens utveckling ska bromsas, sa handelskammarens vd, Andreas Hatzigeorgiou, på seminariet.

Något överraskande skakade den rödgröna övergångsregeringens bostadsminister Peter Eriksson (MP) och moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green (M), hand med varandra under seminariets panelsamtal.

Betyder det att partiöverskridande överenskommelser väntar?
– Jag hoppas verkligen det. Alla inser att vi måste få fram fler bostäder till rimliga priser, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.

Under seminariet nämnde bostadsministern även att det finns två vägar att gå. Antingen bygger man fler bostäder eller så väljer man social housing.

Vad menar du med det?
– Vi producerar inte tillräckligt många bostäder som alla har råd med och om vi inte löser problemet så blir frågan mer och mer akut, vilket innebär ett hårdare tryck på social housing eller andra liknande insatser som kräver statliga ingripanden.

Han tillägger att Sverige redan har en form av social housing eftersom Socialtjänsten hyr allt fler bostäder åt resurssvaga hushåll.

– Dagens lösning hänger ju i stort sett på det. Men det är inte hållbart i längden. Den nya regeringen måste därför välja vilken väg vi ska gå. Om kommunerna inte prioriterar frågan behöver staten gå in och kräva att enskilda fastighetsägare bygger dessa bostäder.

Han nämner att det finns flera modeller på social housing runt om i Europa.

– Jag förespråkar inte social housing, men tror att den typen av lösningar krävs om vi inte bygger fler bostäder till rimliga kostnader.

Betyder det att syftet med investeringsstödet har misslyckats?
– Nej. Vi har byggt 15 000 bostäder med hjälp av investeringsstödet 2017–2018. Men behovet är ännu större, samtidigt som planeringen av nya bostäder går ner. Det är ett stort bekymmer.

Vad väntar nästa år?
– Vi behöver skapa ett tryck för att bygga fler bostäder.

I dag publicerade även Statistiska centralbyrån preliminära siffror som visar att det påbörjade byggandet av bostäder minskade med 16 procent under årets tre första kvartal jämfört med 2017. Storstockholm står för nästan hela den nedgången, 5 000—6 000 färre nystartade bostäder.

Det finns flera skäl till årets nedgång, enligt bostadsministern.

– De bostäder som påbörjades i år kommer ut först nästa år. Det är alltså inget akut problem på det sättet, för det kommer ut mycket nya bostäder på marknaden. Men fler påbörjade byggen krävs för att vi ska fortsätta ha ett högt tempo 2020 och 2021. Vi får inte acceptera att det viker för behoven är väldigt stora.

Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green är också positiv till blocköverskridande bostadspolitiska samtal.

– Det måste vi ha. Jag tycker däremot att vi måste ersätta diskussioner om särlösningar, som social housing, med fokus på generell bostadspolitik.

Det är den bästa garanten för ett samhälle som håller ihop och där alla möter alla, utan alltför många stigmatiserande åtgärder som riskerar att ge stora inlåsningseffekter, enligt Green.

– Jag är samtidigt öppen för att diskutera vad som helst och vill inte måla in mig i något särskilt hörn. I min drömvärld kan vi lämna politikområden för att lösa de stora frågorna.

Hur ska det ske i praktiken?
– Det är viktigt att partiernas bostads- och finanspolitiska talespersoner sätter sig för att lösa bostadsbristen tillsammans, säger Mats Green och tillägger:

– För att få en marknad där utbud och efterfrågan står i balans måste vi plocka bort en hel del politiska regleringar. Vi har reglerat sönder hela bostadsmarknaden. Det är klart att det här hänger ihop.

Slutsatser av analysen
Det är WSP som har utfört analysen “Vad kostar den dysfunktionella marknaden? Effekter på rörlighet, sysselsättning och produktion i Stockholmsregionen” på uppdrag av Stockholms Handelskammare.

- Omkring 50 000 fler hade bott i regionen. Av dessa hade cirka 40 000 befunnit sig i arbetsför ålder och ungefär 32 000 hade varit sysselsatta, givet normal sysselsättningsfrekvens för regionen.
- Bruttoregionprodukten (BRP) påverkas tydligt negativt. Hela 36 miljarder kronor per år i tillväxt uteblir i Stockholmsregionen, vilket motsvarar cirka 100 miljoner kronor per dag.
- Den kommunala ekonomin i Stockholmsregionen drabbas negativt. Sammantaget uteblir skatter på över fyra miljarder årligen till kommuner och landsting i regionen.

Källa: WSP, Stockholms handelskammare

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.