Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsministern: Tomma tunnor skramlar mest

Publicerad: 2 november 2017, 15:03

Bostadsminister Peter Eriksson.

Foto: Miljöpartiet.

Fastighetsnytt har pratat med bostadsminister Peter Eriksson (MP) som avfärdar Moderaternas kritik om regeringens bostadspolitik och klassar det som okunskap. Han ser heller inga blocköverskridande överenskommelser förrän direkt efter valet nästa år.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaPeter Eriksson

Tidigare i veckan träffade Fastighetsnytt Moderaternas nye bostadspolitiske talesperson Mats Green, som riktade skarp kritik mot regeringens bostadspolitik och påpekade att det byggs alldeles för lite i Sverige just nu. Nu avfärdar bostadsminister Peter Eriksson (MP) kritiken som okunnighet.

– Tunna tunnor skramlar mest. Moderaterna har inget nytt att komma med och Mats Green har nog inte hunnit sätta sig in i det stora förenklingsarbetet som pågår. Det kanske än så länge handlar om okunskap.

Han syftar på det omfattande reformarbete som regeringen drog igång förra hösten för att göra Boverkets byggregler mer transparenta, tydliga och enkla.

– Det här är regeringens största utredningsarbete just nu, med två utredare och fem huvudsekreterare. Vi gör betydligt större förändringar än vad M fick igenom under sina åtta år vid makten.

Bostadsministern tror inte att Mats Green riktigt har greppat vidden av de byggprojekt som pågår i Sverige just nu.

– Jag undrar om han har förstått att vi bygger mer nu än på 40 år. Vi ligger på max och har byggkranar i varenda stad runtom i Sverige. I år påbörjas byggen av 73 000 bostäder.

Han säger att det framför allt krävs mer resurser om byggtakten ska trappas upp ytterligare. En annan viktig lösning för att kunna bygga mer i framtiden är att stödja expansionen inom byggindustrin ute i landet när det gäller industrialiserat byggande.

– Det handlar inte om politisk ovilja. Vi behöver mer kompetent personal för det råder brist överallt på den fronten. Jag jobbar mycket med det nu och ser till att kommuner och Arbetsförmedlingen drar igång nya utbildningar för hantverkare och andra yrkesgrupper.

När det gäller Moderaternas invit om att återuppta de misslyckade bostadssamtalen som kraschade i fjol, säger bostadsministern så här:

– De hoppade av i fjol och nu är det mindre än ett år kvar till valet. Det behövs en ny uppgörelse, särskilt med inriktning på skatteområdet, men det hinner inte bli klart före valet.

Han tycker att det vore smartast om alla partier istället presenterade sina respektive förslag för att låta väljarna ta ställning till dem i valrörelsen, för att därefter försöka ta fram en gemensam överenskommelse så snabbt som möjligt.

Varför inte redan före valet?
– Många skulle nog känna att det vore konstigt att genomföra en stor politisk uppgörelse bara några månader före valet, då får ju inte väljarna möjlighet att ta ställning till frågorna.

Han håller med Mats Green om att bostadspolitiken kommer att bli en av viktig valfråga nästa år och tycker personligen att reavinstbeskattningen bör ses över.

– Det är en viktig skattefråga och Socialdemokraterna har senast i dag luftat idéer om att man kanske borde titta på det. Det finns en spännande och intressant öppning där, som borde kunna ingå i en uppgörelse efter valet.

Hur ställer sig övriga partier i den frågan?
– Jag vet inte säkert, för den borgerliga alliansen höjde ju flyttskatten under sin tid. Men flera partier har luftat liknande idéer och sagt att det här inte är bra, en sänkt skatt skulle ge ökad rörlighet.

Peter Eriksson tror inte på en så kallad “Kristerssoneffekt” inom bostadspolitiken eftersom partiet enligt honom inte presenterar några nya lösningar.

– Vi gör väldigt mycket av det som Mats Green föreslår redan i dag.

Han ogillar dessutom Moderaternas förslag om att slopa det investeringsstöd som redan har beviljats 10 000 lägenheter och säger att Mats Greens uttalande om att statliga subventioner snedvrider konkurrensen också bottnar i okunnighet.

– Det är synd och sabbar för alla som behöver en billig hyresrätt. Stödet används runtom i landet och om det tas bort är risken stor att bostadsbyggandet minskar. Jag tror faktiskt att det finns en okunskap om systemet. Staten betalar i praktiken en slags hyresrabatt och byggbolag får stödet om de trycker ner hyran till en viss nivå under 15 år.

Det innebär enligt ministern att man i heta regioner inte kan använda stödet och få ut samma höga hyror, medan man i andra delar av Sverige kan bygga mer. Peter Eriksson förklarar att det inte handlar om att regeringen slänger ut miljarder till privata bolag inom byggsektorn, utan om att ge pengar till hyresgäster.

– Vi har tittat på tillstånden och ser att hyrorna har blivit minst 1 000–2 500 kronor lägre i månaden. Det handlar om en rejäl hyressänkning som gör att fler har råd med de nya lägenheterna.

Men det finns samtidigt en risk för att höginkomsttagare kommer åt de billiga lägenheterna?
– Ja, men jag tycker inte att vi ska styra eller skapa onödig byråkrati kring det. Om vi kan få fram hyresbostäder till rimliga priser runtom i landet så bidrar det till att fler kan vara med på bostadsmarknaden. Jag är nöjd med det.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

ModeraternaPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.