Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsministern om Cederhusen: ”Trä är framtiden”

Publicerad: 13 oktober 2020, 14:47

Bostadsminister Per Bolund borrar fast den första skruven i trähuset.

Foto: Teresa Ahola

På tisdagen hölls en officiell invigning för bygget av Sveriges största bostadskvarter i massivt trä i Hagastaden. Nu hoppas bostadsminister Per Bolund (MP) och stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) på fler liknande projekt.

Ämnen i artikeln:

HagastadenPer BolundFolkhem

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Cederhusen i Hagastaden får totalt 234 lägenheter och husen har 10–13 våningar med stommar av korslimmat trä från Dalarna. 

– Jag ser Sveriges första kvarter i trä som framtidsteknik. Vi har visserligen byggt trä i tusen år, men dagens teknik är ”state of the art”, säger bostadsminister Per Bolund (MP) på invigningen av bygget. 

Anna Ervast Öberg, Per Bolund och Joakim Larsson tittar på miniatyrer.

Foto: Teresa Ahola

Läs även: Här byggs Sveriges största trähuskvarter 

För regeringen är frågan viktig inte minst då målet är att ha noll nettoutsläpp av växthusgaser om 25 år. Per Bolund vill därmed helst se en marknad som gynnar förnybara material framöver. 

– En femtedel av utsläppen kommer från byggbranschen och vi har inte en chans att nå målet utan dagens teknik. Trähus lagrar kol som ligger kvar i många år. Trä ger även en fantastisk inomhusmiljö. Det är trevligare att andas in trä än betong.

Han säger att trä, inte minst tack vare sin låga vikt, även ger goda förutsättningar för industriell produktion, prefabricering och serietillverkning.

De senaste fem åren har det byggts cirka 1 800 lägenheter i hus med stomme av trä i Stockholms län, och fram till 2025 ska ytterligare cirka 3 500 byggas. 

– För mig betyder Cederhusen mycket. Jag är själv född och uppvuxen i Solna och skulle mycket väl kunna tänka mig att bo i ett trähus. Det är min övertygelse som bostadsminister att trä är framtiden, säger Per Bolund. 

Per Bolund, Joakim Larsson och Anna Ervast Öberg på invigningen.

Foto: Teresa Ahola

Fler projekt i pipeline

Stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) ser kvarteret i Hagastaden som startskottet för fler trähusprojekt. 

– Vi står mitt i en spännande stadsdel som får minst 6 000 boende och 50 000 arbetsplatser. Att bygga just trähus här stämmer väl överens med vår ambition om att utveckla en hållbar stadsmiljö. Cederhusen blir ett exempel även för framtida lösningar, säger han på invigningen.

Cederhusen blir ett av världens största trähusprojekt i en innerstadsmiljö och Folkhem, som bara bygger i trä, tror på ett ökat trähusbyggande i hela landet framöver. 

– Vi bygger giftfria och hälsosamma bostäder. Den som köper en bostad i ett trähus gör större skillnad än genom sopsortering, säger Anna Ervast Öberg, projektutvecklare på Folkhem.

Bild 1/4  Folkhems illustrationer på bostäderna.

Foto: Teresa Ahola

Läs även: Fabege bygger nytt i Hagastaden

Folkhem har startat bostadsförsäljningen i två av de fyra trähusen och har hittills sålt drygt 50 bostäder. Samtliga hus ska stå klara i början av 2022 och den första inflyttningen sker om ett år. 

Betong och järn i grunden

• Även om Cederhusen från den andra bostadsvåningen till den tolfte är rakt igenom trä är det idel järn och betong i grunden. De båda huskropparna Bologna och Humbolt byggs rakt över de överdäckade tunnlarna för E4:an och Värtabanan. Det har krävt en massiv grundläggning.

• Sammantaget består konstruktionen av nästan 1 300 ton järn. Lägg därtill närmare 6 000 kubikmeter betong. Läs mer om grundkonstruktionen här. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev