Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostadsbyggandet vänder kraftigt nedåt

Publicerad: 24 oktober 2018, 07:03

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier.

Foto: Rosie Alm

En tredjedel av marknaden för nyproducerade bostäder spås försvinna under 2019, enligt Sveriges Byggindustriers nya konjunkturprognos.


Ämnen i artikeln:

Catharina Elmsäter-SvärdSveriges Byggindustrier

– Vi har varnat för det här. Bolånetak och skärpta amorteringskrav har kraftigt begränsat andelen hushåll som kan finansiera en bostad. En tredjedel av marknaden för nyproduktion har försvunnit på två år. Det sjunkande bostadsbyggandet kommer få spridningseffekter i övriga ekonomin, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier.

Man spår att det under 2019 kommer att byggas 42 500 nya bostäder, vilket är ett tapp med 21 500 bostäder sedan konjunkturtoppen 2017.

I rapporten menar man att den dysfuntionella marknaden slår hårdast mot hushåll med svag ekonomi, som bor i starka arbetsmarknadsregionen. er.

– Unga vuxna trycks ut på den osäkra andrahandsmarknaden eftersom man inte får lån till en bostadsrätt. Då blir det också svårt att spara ihop till kontantinsatsen, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Bostäder motsvarar en tredjedel av drygt 500 miljarder kronor i årliga bygginvesteringar. Denna tredjedel minskar så kraftigt att totalen sjunker – trots investeringsökningar i offentliga lokaler, vägar och järnvägar, enligt rapporten.

– Statens goda ekonomi får inte skymma behovet av breda strukturreformer inom bostads- och skattepolitiken. Sverige har snart 11 miljoner invånare. Behovet av fler bostäder är fortsatt stort, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Att bostadsbyggandet sjunkit på grund av bolånetak och skärpta amorteringskrav är en sanning med modifikation, enligt Hyresgästföreningen.

– En hel finansieringsmodell är i gungning. Byggtakten faller samtidigt som behovet kvarstår, det är ett misslyckande som visar att marknaden inte klarar byggandet utan att samhället är med och delar risken, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen. Han menar samtidigt att kreditrestriktioner för hushållen inte är en lösning på sikt.

HGF menar att man istället måste ifrågasätta hela idén med att hushållen ska bära ansvaret för finansieringen.

– Det blir för konjunkturkänsligt, och bygger på att priserna hela tiden ska gå upp. Hyresgästföreningen föreslår att staten går in med statliga topplån för nya hyresrätter, för att balansera den kommande lågkonjunkturen, hålla uppe byggtakten och bygga med rimliga hyror, säger Martin Hofverberg.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.