lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bostadsbyggandet minskar

Publicerad: 18 juni 2019, 08:24

Bostadsbyggandet minskar mest i Stockholm. Foto: Mostphotos

Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt en ny rapport från Boverket. Störst tillbakagång sker i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

BoverketBostadsrätterHyresrätter

Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska både i år och nästa år enligt Boverkets senaste prognos.

Totalt påbörjas i år cirka 49 000 bostäder vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2018, visar rapporten från Boverket. Prognosen för 2020 är att antalet bostäder som påbörjas då minskar ytterligare till 46 500 bostäder.

Det är främst byggandet av bostadsrätter och småhus som fortsätter att minska efter ett betydande fall under 2018. Antalet påbörjade bostadsrätter minskar med cirka 20 procent i år, medan byggandet av småhus minskar med cirka 15 procent.

Byggandet av hyresrätter minskar med 5 procent, men motsvarar ändå hälften av alla påbörjade bostäder. Samtidigt är hyresrätter den största osäkerheten i prognosen på grund av stoppet av investeringsstödet i slutet av 2018.

Regionala skillnader
I Stockholm föll byggandet kraftigt i fjol och raset fortsätter även i år. Antalet påbörjade bostäder i huvudstadsregionen blir hälften så många som 2017 enligt prognosen.

I Storgöteborg blir antalet påbörjade bostäder däremot oförändrat, på samma nivå som 2017 och 2018.

I Stormalmö inleds en mjuklandning efter några år med hög byggtakt. Trots ett minskat byggande i Stormalmö förväntas antalet påbörjade bostäder per 1 000 invånare i år bli dubbelt så stort som i Storstockholm.

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev