Bostäder
Bostadsbristen är det stora problemet
Publicerad: 17 maj 2013, 12:27
Stefan Attefall Foto: Sverrir Thór
De kommunala bostadsbolagen måste bli bättre på att hitta kriterier för att bevilja ansökningar från potentiella hyresgäster, anser bostadsminister Stefan Attefall.
Ämnen i artikeln:
Stefan AttefallDe kommunala bostadsbolagen måste bli bättre på att hitta kriterier för att bevilja ansökningar från potentiella hyresgäster. Det schabloniserade system där vissa bolag kräver en inkomst om tre till fyra gånger hyran är fyrkantigt och slår mot människor som har en stabil och ordnad ekonomi men inte uppfyller inkomstkriterierna. Det säger bostadsminister Stefan Attefall i en intervju med Fastighetsnytt. Vidare konstaterar han att det är bostadsbristen som är det stora problemet.
– De kommunala bostadsbolagen ska vara affärsmässiga men det innebär inte att de ska ha samma krav på sig som privata bostadsbolag. Jag har haft samtal med företrädare för kommunala bostadsbolag, företrädare för privata fastighetsägare och SKL om just det här med kraven som man ställer, säger Stefan Attefall.
Han fortsätter och förklarar att problemet när man sätter höga schabloniserade krav på inkomst i relation till hyra är att det så lätt blir ganska fyrkantigt.
– Jag har själv varit med i styrelsen för ett kommunalt fastighetsbolag och då jobbade vi mycket med att få till en prövning efter personers faktiska omständigheter och gick ifrån schabloniserade krav. Jag tror att många kommunala bolag, och även privata, använder schabloniserade mallar för att göra det enkelt för sig och riskerar då att stänga ute människor som faktiskt borde kunna få konkurrera om lägenheterna.
Som exempel nämner han en internetbaserad bostadssökningstjänst i Göteborg, som används av både privata och kommunala bostadsbolag, där folk som mycket väl kan vara pålitliga hyresgäster inte ens kan få se annonser för lediga lägenheter eftersom de inte uppfyller inkomstvillkoren.
– Jag vill uppmana kommunerna att vara mer aktiva som ägare till sina bolag och vara lite tydligare med vilket uppdrag bolagen har och försöka vara mer intelligenta när de sätter upp sina kriterier. Sedan ska det erkännas att problemet förstärks av bostadsbristen, det är inget snack om den saken.
Försöker vända på varenda sten
När Fastighetsnytt frågar hur Stefan Attefall vill lösa bostadsbristen svarar han att det i grund och botten handlar om att bygga mer.
– Det tar för lång tid från idé till färdigbyggt. Det är för dyrt och krångligt. Det tar ruskigt lång tid innan man kan bygga hus för att lösa den mest akuta bristen.
Han tillägger att vi i Sverige även måste bli bättre på att bygga industriellt och således mer kostnadseffektivt, som exempelvis kombohus, vilket ger hus till rimliga priser för att vara nyproducerade.
– Vi måste även utveckla hyresrätten och förenkla regelverket för smålägenheter som vi bygger för lite av och ofta drabbas av olika funktions- och bullerkrav etc. Vi försöker vända på varenda sten på central nivå, säger Stefan Attefall.
Affärsmässighet utesluter inte socialt engagemang
De kommunala bostadsbolagen har en lagenlig uppgift att ansvara för bostadsförsörjningen samtidigt som de också måste vara affärsmässiga. När Fastighetsnytt frågar huruvida det innebär en motsägelse svarar bostadsministern att de kommunala fastighetsbolagen har en social funktion och den ska de uppfylla.
– Det innebär inte att de inte kan vara affärsmässiga. Man får dock inte ställa krav på de kommunala bostadsbolagen som gör att de inte har en chans att konkurrera på vettiga villkor. Kommunen kan säga till sina bolag att de ska tillhandahålla ett visst antal lägenheter för sociala förturer men de ska inte säga: ”Ni får ett visst antal kronor för att göra tillhandahålla lägenheterna” om de privata bolagen inte får samma möjlighet, säger Stefan Attefall.
Han betonar att det ska vara juste konkurrens men som ägare kan man ge direktiv till sina bolag att tillhandahålla sociala bostäder.
– Ibland upplever jag att avståndet mellan de kommunala bolagen och kommunerna är lite för långt. De ska inte vara så att de sitter i varandra men de ska ha tydliga spelregler och en dialog.
Sverrir Thór