Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Bostäder

Bostäder på Södermalm och Stadshagen

Publicerad: 31 januari 2014, 13:14

Exempel på variation inom kvarter i gestaltning, volym och taklist. Idéskiss av Wallfast/Kjellander + Sjöberg

På torsdag i nästa vecka väntas stadsbyggnadsnämnden besluta att starta planarbetet för 1 900 nya lägenheter.


Ämnen i artikeln:

Regina KeviusStockholms stad

På torsdag i nästa vecka väntas stadsbyggnadsnämnden besluta att starta planarbetet för 1 100 nya lägenheter i kvarteret Persikan på östra Södermalm samt för 800 nya bostäder i Stadshagen.

Detaljplanen för kvarteret Persikan på östra Södermalm gör det möjligt för nio olika byggherrar att uppföra sju kvarter i fem till tio våningar. Hälften av de nya bostäderna planeras bli hyresrätter.

– Jag är glad över att så många byggherrar medverkar i den här planen. Det innebär att det blir både hyresrätter och bostadsrätter och att de olika kvarteren får en varierad arkitektur, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Fakta
Byggherrar: Einar Mattsson, JM, Seniorgården, Veidekke, Folkhem, SKB, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Wallfast.
Antal bostäder: 1 100
Upplåtelseform: Hyresrätter och bostadsrätter

Kvarteret ramas in av Tegelviksgatan, Barnängsgatan, Nackagatan och Bondegatan. Planens syfte är att omvandla ett äldre industrikvarter till sju nya stadskvarter med bostäder och service. Större delen av kvarteret Persikan upptas av en enda stor byggnad som bland annat rymmer en av SL:s bussdepåer för innerstadsbussar. Bussdepån kommer att flyttas till kvarteret Fredriksdal i västra Hammarby Sjöstad, intill Hammarby Värmeverk.

I Stadshagen väntas stadsbyggnadsnämnden besluta om att starta planarbetet för 800 nya bostäder.

– Vi behöver bygga många nya bostäder och nu startar vi planarbetet för Stadshagen som innebär 800 nya bostäder i ett bra kollektivtrafikläge. Jag är glad att detaljplanen även innehåller lokaler för service i form av skola, förskola, caféer och restauranger, säger stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M).

Fakta
Stadshagen ingår i programområdet nordvästra Kungsholmen där utvecklingen pågår till 2020. Totalt planeras för minst 5 000 nya bostäder och 350 000 kvadratmeter kommersiella lokaler. Hittills har 2 500 nya bostäder byggts liksom flera parker, torg och en galleria.

När programområdet är fullt utbyggt kommer det att ha omkring 20 000 boende, 35 000 arbetsplatser och ett brett och varierande utbud av offentlig och kommersiell service.

Detaljplanen ska möjliggöra en sammankopplad, tät och blandad stadsbebyggelse med 800 nya bostäder samt verksamhetslokaler för kommersiella och allmänna funktioner.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Stockholms stad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.