Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder ingen viktig valfråga för väljarna

Publicerad: 19 augusti 2014, 15:37

Bostadsfrågan är ett hett debattämne men verkar inte tynga väljarna nämnvärt när det är dags att lägga sin röst i valet.


Ämnen i artikeln:

Stig-Björn LjunggrenVeidekkeLennart Weiss

Bostadsfrågan är ett hett debattämne men verkar inte tynga väljarna nämnvärt när det är dags att lägga sin röst i valet. Så även denna gång om man tittar på resultaten från den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, tror dock att det kan bli en het fråga, i nästa valrörelse.

På Fastighetsnytt.se kunde man under sommaren rösta på hur mycket man tror bostadsfrågan kommer att påverka valresultatet. Fem alternativ gavs och svaren fördelade sig på följande sett:

Viss påverkan 36 %
Mycket lite      29 %
Mycket              22 %
Inte alls             9 %
Avgörande       4 %

Alternativet ”Mycket lite” stämmer ganska väl överens med hur det sett ut de senaste valen. Att den största andelen tror på “Viss påverkan” kanske antyder att man tror debatten under det senaste året lyft frågan något.

”Aldrig nått några stora höjder i svenska riksdagsval”
SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986 en nationell frågeundersökning i syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder på temat samhälle, opinion och Medier. I deras nya bok, Mittfåra och marginal, finns analyser av data från SOM-undersökningen 2013. Bland annat genomförs mätningar av medborgarnas dagordning om vilka frågor och samhällsproblem som är viktigast

När det gäller dagordningen hos svenska folkets är det inte mycket som förändras från år till år. Tio i topp på årets lista är exakt samma som 2012 och med samma inbördes ordning. Arbetsmarknad, utbildning och sjukvård toppar med 33, 30 respektive 28 procent omnämnanden. Tendensen, enligt redaktörerna Henrik Oscarsson och Annika Bergström, är att frågor om ekonomi och arbetsmarknad är på svag nedgång medan välfärdsfrågor som utbildning och sjukvård är på svag uppgång.

Sedan finns det många kategorier utanför topplistan som endast samlar några få procent av svaren. Bostadsfrågan är en sådan. Fastighetsnytt frågade Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet, om bostadsfrågan betydelse. Han berättar att det är riktigt att bostadspolitik aldrig nått några stora höjder i svenska riksdagsval eller andrakammarval.
– Det stora undantaget, som tyvärr aldrig blev föremål för en väljarundersökning, var kommunvalet 1966 då bostadsfrågan blev central när Erlander hamnade i blåsväder.

Långt ner på dagordningen för alla åldersgrupper
Även om bostadsfrågan synts mer än någonsin i debatten så får den sannolikt inte någon större inverkan på valresultatet. Författaren och statsvetaren Stig-Björn Ljunggren skulle tycka det var intressant att veta hur frågan ligger hos marginalgrupper som yngre i storstäder, urbana och politiskt intresserade.
– Det är uppenbart att politikerna höjt aktivitetsgraden i frågorna på olika sätt mot studenter och så vidare, men sedan är frågan om det spelar någon roll.

En intressant notering som tas upp i SOM-undersökningen är att ”frågor om bostäder uppfattas som ungefär lika oviktigt (3-6 procent) i alla åldersgrupper”. Den yngsta åldersgruppen, 16-29 år, står för den högsta noteringen på sex procent.

Större fråga regionalt
Så långt riket. Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke, håller med om att det på riksplanet var länge sedan bostäder var en stor politisk fråga. Däremot tror han att det är en betydligt större fråga regionalt, dock anser han att den bostadspolitik som partierna driver inte kommer förändra mycket de närmaste åren, oavsett valresultat.
– Vem ska efterfråga alla dessa hyresrätter som utlovas när allmännyttan inte får bygga med subventionerade avkastningskrav och de privata bara bygger där det finns efterfrågan och i goda lägen. Jag tror inte att något banbrytande kommer att ske denna mandatperiod, oavsett vem som tar över så fortsätter man lite med hygienåtgärderna. Däremot tror jag att det kan bli en het fråga i nästa valrörelse, säger Lennart Weiss.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.