Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bostäder i topp

Publicerad: 18 februari 2014, 14:52

Investeringar i svenska fastigheter visade på en totalavkastning på 6,8 procent 2013 jämfört med 6,4 procent under 2012, enligt IPD Svenskt Fastighetsindex.


Direktavkastningen landade på 4,9 procent, marginellt lägre än året innan medan värdestegringen nådde 1,8 procent jämfört med 1,2 procent 2012. Med beaktande av en inflation på 0,1 procent (KPI) så blev den reala totalavkastningen 6,6 procent vilket är i nivå med den genomsnittliga totalavkastningen de senaste 30 åren.

Direktinvesteringar i fastigheter hade lägre avkastning än såväl aktier som fastighetsaktier under 2013, vilka båda nådde totalavkastningar på 20-24 procent (MSCI). Däremot, så var direkta fastighetsinvesteringar betydligt lönsammare än obligationer, som levererade en negativ avkastning på 4 procent (JP Morgan). Återigen var bostäder den bästa sektorn med 7,5 procent totalavkastning medan handel blev den sämsta med 5,2 procent. Handel underpresterar jämfört med kontorssektorn för fjärde året i rad.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande IPD

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.