fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Boprisförväntningar stiger: ”Kan vara starten på en stabilisering”

Publicerad: 9 januari 2023, 07:43

SEB:s privatekonom Américo Fernández ser en möjlig start för stabilisering av boprisförväntningar och bostadspriser

Foto: Pressfoto

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till -21 i januari jämfört med -36 i december.

Ämnen i artikeln:

SvepetSEBbostadspriser

ND


Av de tillfrågade tror 28 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 22 procent förra månaden, medan 49 procent tror på fallande priser, jämfört med 58 procent föregående månad.

"Hushållen inleder året med att revidera upp sina boprisförväntningar för de kommande tolv månaderna, om än från låga nivåer. Även om det mesta talar för att de privatekonomiska utsikterna kommer bli tuffare innan de blir bättre kan det vara starten på en stabilisering av såväl förväntningar som priser", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i en kommentar.

Läs även: Analytikernas dom: Festen är över – 2023 ett år för tillnyktring

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 9 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 7 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att Riksbankens styrränta om ett år ligger på 3,19 procent, ned jämfört med 3,21 procent föregående månad.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev