Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Boprisfall i korten när tillväxten tvärnitar 2023

Publicerad: 30 augusti 2022, 06:43

Foto: Getty Images

Bopriserna väntas falla med totalt 15-20 procent från topp till botten. Det skriver SEB i sin konjunkturprognos på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

SEBSvepet

De noterar att bostadspriserna föll med 8 procent mellan februari och juli enligt Valueguards mått. Även om bara en mindre del av pandemiuppgången reverserats är hastigheten i nedgången oroande.

Kombinationen av stigande räntor och urholkad köpkraft har snabbt förändrat situationen. Ränteutgifterna som andel av disponibla inkomster väntas öka från 2,5 procent i början på 2022 till drygt 5 procent 2024.

”Vi räknar med att nominella huspriser faller mellan 15-20 procent fram till mitten av 2023, vilket får negativa konsekvenser för hushållens konsumtion och lägre bostadsbyggande”, skriver SEB.

Prisnedgången skulle innebära att vi i stort sett är tillbaka till prisnivån vid pandemins utbrott.

SEB:s huvudscenario innebär att nedgången i villapriserna blir i paritet med utvecklingen på 1990-talet medan vi nu får en mildare nedgång för lägenhetspriser.

Generellt finns en del likheter med krisen på 1990-talet. Även då kombinerades en inflationschock med stigande boendekostnader, om än med andra drivkrafter. Dagens energiprischock motsvarades då bland annat av sänkta ränteavdrag inom ramen för den stora skattereformen.

Av allt att döma blir den ekonomiska krisen inte alls lika allvarlig och långvarig denna gång. Inte minst väntas uppgången i räntenivåer blir betydligt mer modest. Å andra sidan är hushållens räntekänslighet och nivån för bopriserna betydligt högre nu än i början på 1990-talet.

En nedgång i bopriserna riskerar att starta en negativ spiral. Konsumtionen hämmas via förmögenhetseffekter samtidigt som nyproduktionen av bostäder minskar när priserna på andrahandsmarknaden sjunker.

Minskad ekonomisk aktivitet kan sedan leda till ökad arbetslöshet som ytterligare ökar nedåttrycket på bopriserna.

”Att prisnedgången kommer så snabbt efter den branta uppgången under pandemin talar dock för att konsumtionseffekten blir måttlig. Den dynamiken gör att relativt få hushåll drabbas av problem med att lånen överstiger bostadens marknadsvärde. Med normal omsättningshastighet gäller det runt 3 till 4 procent av bostadsägarna. För de flesta är det därför mer psykologiska beteendeförändringen av den icke-realiserade förmögenhetsminskningen som blir avgörande”, skriver SEB.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SEBSvepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.