onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bopriserna fortsatte sjunka i december – ned 17 procent sedan toppnoteringarna

Publicerad: 2 januari 2023, 07:50

Foto: Janerik Henriksson/TT

Bostadspriserna i Sverige fortsatte att sjunka i december, och hus mer än lägenheter. Totalt sjönk bostadspriserna med 2,4 procent under månaden, och sedan toppnoteringarna i våras har bostadspriserna sjunkit med nästan 17 procent.

Ämnen i artikeln:

BooliBostadsrätter

ND


Det visar SBAB Booli Housing Price Index, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Villapriserna sjönk med 2,9 procent i december medan lägenhetspriserna sjönk 1,5 procent. Den säsongsjusterade trenden visade att bopriserna totalt sjönk 2,0 procent i december, lägenheter sjönk 1,1 procent och villor sjönk 2,2 procent.

Priserna på lägenheter och villor föll i samtliga regioner.

SBAB:s prognos har varit att bostadspriserna ska falla med drygt 20 procent i Sverige som helhet enbart till följd av ränteuppgången.

"Vi börjar helt klart närma oss de nivåerna nu. Om arbetslösheten skulle komma att öka markant i kölvattnet av den annalkande lågkonjunkturen är det viktigt att bostadsräntorna inte fortsätter upp om vi inte ska få en riktigt besvärlig utveckling på andrahandsmarknaden som också skulle slå stenhårt mot en redan hårt prövad nyproduktion", säger Robert Boije, chefekonom på SBAB, i en kommentar.

SBAB Booli boprisindex baseras på samtliga registrerade försäljningar på bostadssajten Booli.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev