måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bopriserna fortsatte ned i december – vände upp i Stockholm i januari

Publicerad: 26 januari 2023, 05:00

I december sjönk bostadspriserna i Sverige med 1,4 procent från i november, enligt Valueguard, vilket var den nionde månaden i rad med sjunkande priser.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Bostadspriserna i Sverige fortsatte ned i december, enligt Valueguards HOX-index. Bostadsrätter i Stockholm fortsätter att gå relativt starkt och priserna vänder säsongsenligt upp i början av januari. ”Ordentlig scenförändring”, menar fastighetsmäklaren Bjurfors som ser flera tecken på en starkare marknad.

Ämnen i artikeln:

Valueguardbostadspriser

JB


I december sjönk bostadspriserna i Sverige med 1,4 procent från i november, enligt Valueguard, vilket var den nionde månaden i rad med sjunkande priser. Korrigerat för säsongseffekter blir nedgången mindre – 0,6 procent – eftersom december tenderar att vara en svagare månad på bostadsmarknaden. Villapriserna sjönk återigen mest, med 1,7 procent, medan priserna på bostadsrätter var ned 0,9 procent. Jämfört med i december 2021 har bostadspriserna sjunkit hela 12,7 procent.

Läs även: Experterna inför fastighetsbolagens rapporter: ”Det är klart att värdena ska ned”

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Samtidigt fortsätter bostadsrätter i Stockholm att gå relativt starkare. Priserna sjönk marginella 0,3 procent i december och har sedan stigit 2,0 procent under första halvan av januari. I Göteborg stiger bostadsrättspriserna 1,4 procent i början av januari. Januari är dock en säsongsmässigt stark månad där bostadspriserna alltid stiger.

”Med denna uppgång är bostadsrättspriserna i Stockholm bara en procent under nivån som rådde i mitten av sommaren 2022, samtidigt som bostadspriserna överlag i riket är ned 8,6 procent mellan juli och december. Det är således viss skillnad på olika delar av bostadsmarknaden”, skriver Valueguard i en kommentar.

Läs även: Riksbankens Martin Flodén: ”Vi vill absolut inte göra för lite”

Fredrik Kullman, vd för fastighetsmäklaren Bjurfors, tycker att det har varit en stark start på året, med ökad efterfrågan, högt tryck på visningarna och fler avslutade affärer.

– Det är en ordentlig scenförändring mot hur det såg ut under stora delar av förra året då det till och med förekom att vi hade noll visningar. Nu har vi ibland fulla visningar och för första gången på länge ser vi även budgivningar. Att priserna kommit ner är förstås ett viktigt skäl. Ett annat är att vi haft ett historiskt långt vakuum på marknaden som skapat ett uppdämt behov, säger han och fortsätter:

– Att det är en så tydlig uppgång i Stockholm men också i Göteborg är intressant eftersom det är marknader som brukar peka ut riktningen, inte minst i Stockholm. Samtidigt vill jag inte vara för snabb med att tala om en vändning. Det finns fortfarande många orosmoln och januari brukar vara en bra månad på bostadsmarknaden.

Foto: Valueguard

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev