lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bopriser fortsätter upp på bred front: ”För tidigt blåsa faran över”

Publicerad: 2 mars 2023, 05:30

Ljusning på bostadsmarknaden? För tidigt blåsa faran över, enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Foto: Pressfoto, Getty Images

Efter utförslöpan 2022 vände bostadspriserna upp i januari, vilket är det gängse säsongsmönstret. Priserna har sedan fortsatt stiga även i februari, enligt SBAB/Boolis prisindex: ”Lite förvånande”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Ämnen i artikeln:

SBABRobert Boijebostadspriser

JB


Bostadspriserna steg med 1,8 procent i Sverige i februari, enligt SBAB Booli Housing Price Index. Uppgången var bred med stigande priser på såväl villor och lägenheter och över i stort sett hela landet. Lägenhetspriserna var upp 2,1 procent och huspriserna med 1,7 procent. Mest steg huspriserna i Storstockholm och Storgöteborg, där lägenhetspriserna sedan tidigare visat tecken på att vända upp.

– Bostadspriserna fortsatte att stiga på bred front i februari. Det är lite förvånande med tanke på den kraftiga ränteuppgången och Riksbankens avisering om att fler höjningar står för dörren. Gissningsvis sker dock många affärer just nu mellan personer som varit inne på bostadsmarknaden ett tag och som säljer och köper i samma marknad. De är inte heller lika känsliga för läget med hög inflation och stigande räntor som många nya yngre bostadsköpare, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Läs mer: Halverat bostadsbyggande enligt SCB: ”Svagare än vi räknat med”

Enligt den säsongsrensade trenden fortsatte dock bostadspriserna att sjunka i februari, med 0,6 procent. Enligt denna säsongsrensade trend steg lägenhetspriserna med 0,1 procent i februari, mycket drivet av prisuppgångar i Storstockholm, som väger tyngt i indexet. Huspriserna sjönk 1,4 procent.

– Även om vi de senaste två månaderna sett en viss ljusning på särskilt lägenhetssidan, visar dessa siffror att det är för tidigt att blåsa faran över för fortsatta prisfall. Vi har nog inte sett den fulla effekten på bostadspriserna än av Riksbanken räntehöjningar, säger Robert Boije.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev