fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bopriser fortsätter ned – pandemiuppsving för bostadsrätter snart utraderat

Publicerad: 8 december 2022, 05:00

Priserna på bostadsrätter närmar sig nivåerna före pandemin.

Foto: Getty Images

Priserna på bostadsrätter sjönk 1 procent i november medan villapriserna föll med 3 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik. Från toppen i början av året har bostadsrättspriserna nu rasat 12 procent och villapriserna 13 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetMäklarstatistikSvensk MäklarstatistikMäklarsamfundetbostadspriser

JB


Prisutvecklingen på årsbasis fortsätter ned, till -7 procent för bostadsrätter och -8 procent för villor.

– Perioden med prisnedgångar har nu varat i 8 månader. Sedan toppen i början av året har priserna på riksnivå för bostadsrätter sjunkit med -12 procent och för villor med -13 procent. Under pandemiåren 2020/21 ökade priserna kraftigt och för bostadsrätter har nedgångarna 2022 inneburit att priserna närmat sig de nivåer som rådde före pandemin. Villor ligger än så länge tydligt över de nivåer som rådde vid inledningen av 2020, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Liksom tidigare under hösten utvecklas bostadsrättspriserna i Stockholm relativt bättre än i övriga storstadsområden. I Stor-Stockholm var priserna oförändrade i november, medan det syntes nedgångar på 2-4 procent i och runt Göteborg och Malmö.

På villamarknaden är utvecklingen mer likartat, med en nedgång på 2 procent i Stor-Stockholm och 3 procent i Stor-Göteborg och Stor-Malmö.

– Den ekonomiska oron fortsatte påverka bostadsmarknaden i november. På villamarknaden var skillnaden mellan utgångspriset och slutpriset negativt på riksnivå för första gången sedan december 2012. Samtidigt ser vi att utbudet minskar, en indikation på att säljare och köpare börjar mötas i högre grad än tidigare, säger Mäklarsamfundets vd Jonas Rosén.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev