Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Bomarknaden: Priserna sjunker med 10 procent – försämrad lönsamhet för nyproduktion

Publicerad: 21 juni 2022, 09:41

”De totala bostadsinvesteringarna minskar med drygt 8,5 procent 2023, skriver Konjunkturinstitutet i sin nya prognos. Lilla bilden: Erik Spector på KI. Foto: Getty/Henrik Hellström

Bostadspriserna i Sverige väntas sjunka med runt 10 procent, det tror Konjunkturinstitutet i sin nya prognos. Därmed följer en försämrad lönsamhet för nyproduktion.

Ämnen i artikeln:

SvepetKonjunkturinstitutet

ND


– Vi räknar med att bostadspriserna faller, men det blir inget ras. Vi tror på runt 10 procent ned från topp till botten. 

Det säger Erik Spector, chef för Konjunkturinstitutets avdelning för realekonomisk analys, vid en pressträff på tisdagen där han presenterade KI:s nya prognos.

Läs mer: Djup skuldsättning och stigande räntor får branschen att hålla andan 

Bostadsinvesteringarna har varit på en historiskt hög nivå under pandemin men kommer även de utvecklas svagt framöver, enligt KI:s prognos. 

”Höga priser på råvaror och material i kombination med stigande marknadsräntor och fallande bostadspriser försämrar lönsamheten för nybyggnation. Dessutom påbörjades ett stort antal lägenheter vilket håller uppe nybyggnadsinvesteringarna i år. Sammantaget innebär detta att antalet påbörjade lägenheter faller tillbaka i år och nästa år. Det bidrar till att de totala bostadsinvesteringarna minskar med drygt 8,5 procent 2023”, skriver Konjunkturinstitutet i sin rapport. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev