söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bildextra: Så blir Sveriges första penthouse i trä

Publicerad: 7 september 2021, 14:11

Paradvåningen högst upp i Cederhusen, Hagastaden. Foto: General Architecture

Just nu byggs landets första takvåning i massivträ i Hagastaden. Det är än så länge oklart vad prislappen landar på men nu släpps de första bilderna på lyxvåningen.

Ämnen i artikeln:

HagastadenFolkhem

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Fastighetsnytt var på plats när förre bostadsministern Per Bolund (MP) i oktober förra året invigde Cederhusen i Hagastaden; ett av världens största trähusprojekt i storstadsmiljö.

Totalt byggs fyra byggnader fördelade på två kvarter med totalt 234 lägenheter och åtta lokaler. 

I dag släpptes bilderna på takvåningen som blir Sveriges första penthouse i massivträ. 

Takvåningen är 206,5 kvadratmeter stor och terrassen bjuder med sina 85 kvadratmeter på en lounge, matplats med utekök, solstolar och utedusch. Foto: General Architecture

Läs även: Bostadsministern om Cederhusen: ”Trä är framtiden”

Bild 1/3  Takvåningen har 12 franska balkonger och en 360 graders vy ut över Vasastans taklandskap och Norra stationsparken. Foto: General Architecture

Vid husbyggnationer släpps det ut mer koldioxid i produktionsfasen än under de år som husen används. Genom att bygga i trä finns därför enligt Folkhem en stor möjlighet att påverka klimatpåverkan, då en träbyggnad kan lagra koldioxid i flera hundra år om den har en hållbar stomme. 

– Med ett ansvarsfullt nyttjande av världens enda förnyelsebara byggmaterial, trä, nyttjar Folkhem inte bara jordens resurser på ett klokt sätt, vi formar också en ekonomisk hållbar investering för framtiden, säger bolagets projektutvecklingschef Anna Ervast Öberg.

Folkhem är en bostadsutvecklare som enbart bygger hus i trä. 

Intresset för träkvarteret har varit högt. Foto: Folkhem

Just nu står över 3 000 personer med i intressekön för Cederhusen och den första inflytten sker i februari. Stommen är i svensk furu från Dalarna och fasaden är klädd med gult och rött cederspån från Kanada, som över tid kommer att skifta till silvergrått.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev