Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Beslut om 1 185 nya lägenheter i Göteborg

Publicerad: 15 februari 2016, 11:44

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att gå vidare med detaljplaner för totalt 1 185 nya bostäder i Göteborg. Planerna, där ett 17-våningshus ingår, går nu vidare för beslut i fullmäktige.


Ämnen i artikeln:

GöteborgPoseidon Bostad

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde beslutades att gå vidare med detaljplaner för totalt 1 185 nya bostäder i Göteborg. Planerna för de tre projekten går nu vidare för beslut i fullmäktige.

Ett av projekten gäller för 425 nya lägenheter och en ny förskola vid Guldmyntsgatan i Högsbo. Förskolan planeras för sex olika avdelningar. Enligt staden kommer det till största delen att byggas små lägenheter som fördelas på olika upplåtelseformer. Husen ska enligt plan byggas “på olika sätt” för att passa både stora och små byggherrar.

Planområdet vid Guldmyntsgatan. Bild: Götebrogs stad.

Planområdet vid Guldmyntsgatan. Bild: Göteborgs stad.

Bostäderna ska byggas där Högsboskolan låg innan den revs.

I Kviberg i östra Göteborg planerar man för upp till 190 nya lägenheter, och även där en ny förskola. Här är det allmännyttiga Poseidon som står för bygget. De 190 lägenheterna föreslås ligga i ett höghus på 17 våningar.

Huset i Kviberg planeras bli 17 våningar högt i norr och fem våningar högt i söder. Bild: Poseidon.

Huset i Kviberg planeras bli 17 våningar högt i norr och fem våningar högt i söder. Bild: Poseidon.

En ny detaljplan föreslås också antas för östra Kålltorp. Förslaget innehåller 570 nya lägenheter, varav cirka 145 blir studentlägenheter, och en ny skola. Den nya skolan ska rymma 360 elever. För det här projektet har det funnits fler åsikter. Bland annat har det funnits en oro för att grönområden försvinner och att en kulturhistoriskt intressant miljö försvinner, i och med att området planeras på det gamla sjukhusområdet.

Vision för planområdet i Kålltorp. Bild: Liljewall arkitekter.

Vision för planområdet i Kålltorp. Bild: Liljewall arkitekter.

Efter samrådet har en del revideringar gjorts, varpå kommunstyrelsen föreslår att detaljplanen antas.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

GöteborgPoseidon Bostad

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.