Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

”Behövs 80 000 nya bostäder per år”

Publicerad: 28 februari 2018, 14:56

På onsdagen höll Boverket en presskonferens om läget på bostadsmarknaden med utgångspunkt i Statistiska centralbyråns senaste siffror. Boverket flaggar för att byggtakten måste öka för att möta den befolkningsökning Sverige står inför och det underskott som uppstått.


Ämnen i artikeln:

BoverketSCB

På onsdagen höll Boverket en presskonferens om läget på bostadsmarknaden med utgångspunkt i Statistiska centralbyråns senaste siffror. Boverket flaggar för att byggtakten måste öka för att möta den befolkningsökning Sverige står inför och det underskott som uppstått.

Befolkningsökningen i Sverige har kulminerat de två senaste åren, med drygt 270 000 nya invånare, ojämnt fördelade över hela landet. SCB:s prognos visar att siffran väntas öka med ytterligare 100 000 invånare de närmaste åren. Det innebär att många kommuner står inför fortsatt stora utmaningar när det gäller bostadsbyggandet. Fram till år 2025 behöver Sverige bygga totalt 600 000 nya bostäder, enligt Boverket.

– Ungefär 80 000 nya bostäder per år behövs, för att sedan kunna sjunka till 55 000. Förra året färdigställdes tyvärr inte fler än 53 500 bostäder och det räckte ju inte, säger Boverkets expert Ulrika Hägred.

Det är visserligen en ökning på 17 procent jämfört med 2016. Men Boverket räknade i sin senaste prognos med 76 000 påbörjade bostäder 2017 och 73 500 under 2018. Ändå påbörjades bara 67 750 bostäder i fjol. Nästa prognos kommer i april. Boverket menar att byggtakten måste trappas upp eftersom Sverige mellan 2008 och 2017 enbart färdigställde 330 000 bostäder trots att befolkningen ökade med 940 000 invånare.

– Vi säger inte att det behövs en bostad per ny invånare, men det här är alldeles för lite och i många kommuner har byggandet varit väldigt lågt, säger Hägred.

Bostadsbristen ute i landets kommuner väntas få både sociala och ekonomiska konsekvenser, som trångboddhet, kvarboende och strukturell hemlöshet.

– Bristen på bostäder drar även upp priserna, vilket gör att det blir svårare att bygga bostäder som är ekonomiskt överkomliga, exempelvis för nyanlända, säger Ulrika Hägred.

SCB:s siffror visar att byggandet av bostadsrätter fortsatte öka i fjol, medan antalet hyresrätter planade ut främst i större kommuner utanför storstadsregionerna.

– Vi är lite förvånade över detta, äger Hans-Åke Palmgren, analytiker vid Boverket.

Boverket anser att det behövs större diversifiering av bostadsbyggandet och att kommuner och byggherrar behöver få igång byggandet genom att rikta in sig på hushåll med mer ordinarie inkomster. Det kan göras med hjälp av statliga kreditgarantier för lån, statsbidrag och investeringsstöd.

– Stöden syftar till att få fram bostäder i nyproduktion som går att efterfråga, säger Ulrika Hägred.

Hyresgästföreningen säger i sin tur att om staten tar över en del av risken, till exempel genom förmånliga topplån, kan aktörerna bygga till lägre avkastningskrav.

– Det sänker den lägsta möjliga hyran och minskar risken för vakanser. Då ökar också möjligheterna att fortsätta bygga när konjunkturen viker, vilket är det enda sättet att möta det behov som prognostiserats. Att det nu finns tecken på att byggandet viker vid första tecken på vakanser visar på ett systemfel, säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

BoverketSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.