Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Behöver öka takten rejält

Publicerad: 14 april 2014, 13:39

Hammarby Sjöstad

Foto: Malena Karlsson/hammarbysjostad.se

Alliansen i Stockholm behöver markanvisa drygt 9 300 bostäder årligen enligt beräkningar Fastighetsnytt har gjort.


Ämnen i artikeln:

Markanvisning

Alliansen i Stockholm presenterade i januari sin en vision om 140 000 nya bostäder i staden år 2030. För att det ska kunna ske behöver man markanvisa drygt 9 300 bostäder årligen enligt beräkningar Fastighetsnytt har gjort. Förra året beslöt Exloateringsnämden i Stockholms stad om markanvisningar för 5 086 lägenheter.

Det var den 14 januari som finansborgarrådet Sten Nordin (M) och stadsbyggndsborgarrådet Regina Kevius (M) presenterade utredningen Bostadspotential i Stockholm. Där listar man upp de områden där Stockholms stad kan, över de kommande 16 åren, bygga 140 000 nya bostäder i Stockholm. Enligt Fastighetsnytts beräkningar behöver man dock, för att 140 000 nya lägenheter ska kunna stå färdiga i slutet av 2030, öka markanvisningstakten markant.

Givet att det tar minst två år från markanvisning till färdig, inflyttningsbar, bostad har man 15 år på sig att få ut alla markanvisningar. Antagandet två år är ganska rimligt. Fastighetsnytt tog kontakt med Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör på Wallenstam, och frågade hur lång tid det tar i genomsnitt för bolaget att färdigställa en bostad sedan man fått en markanvisning. Svaret blev att enligt Wallenstams erfarenhet tar processen från markanvisning till byggstart cirka 2-5 år.

– Det vanligaste är väl någonstans mittemellan. Några exempel på vad som påverkar är i vilket skede planerna är när vi får markanvisning, (programarbete eller detaljplaneskede) antal överklaganden och så vidare, säger Elisabeth Vansvik.

Nästan alla blir av

Fastighetsnytt ställde samma fråga till Kim Sjölund, som är vice president communications på NCC. Han förklarar att en väldigt stor utmaning när det gäller tiden det tar från markanvisning till färdigt hus är den totala oförsägbarheten i planprocessen.

– Det går helt enkelt inte att sätta en fast tid på det. Detta faktum kan man se som en av huvudanledningarna till att det inte byggs tillräckligt med bostäder i Sverige idag.

Givet dessa svar kan man dra slutsatsen att det är rimligt att tar minst två år från markanvisning till färdigt bostad och det innebär att Stockholms stad borde, för att nå sitt mål, ha beviljat markanvisning för de 140 000 bostäderna senast i slutet på 2028, om knappt femton år.

En annan viktig fråga i sammanhanget är hur stor andel av de markanvisningar som ges i Stockholm verkligen blir bostäder. Enligt Krister Schultz, direktör för exploateringskontoret i Stockholms stad, finns ingen statistik framtagen om det men baserat på egen erfarenhet gör han bedömningen att nästan alla blir av.

– En gissning är att det handlar om över 95 procent, säger han.

För att kunna nå sitt mål om 140 000 nya bostäder år 2030 måste Stockholms stad enligt Fastighetsnytts beräkningar besluta om markanvisning av 9 333 bostäder i genomsnitt varje år till och med 2028. Det kanske inte låter så mycket men sett till de senaste årens erfarenhet är det en hel del.

23 725 lägenheter sedan 2008

Under sexårsperioden 2008-2013 anvisades 23 725 lägenheter i Stockholm, vilket i genomsnitt är 3 954 lägenheter. Som tabellen visar anvisade man 5 496 lägenheter år 2012 och 5 086 lägenheter ifjol. 2011 anvisade man 3 539 lägenheter. Hittills i år har man enligt statistik från exploateringskontoret anvisat 587 lägenheter men då bör det nämnas att man har meddelat att Stockholm stads tre bostadsbolag ska bygga 1 842 lägenheter, som ska anvisas mark på ett extra möte i Exploateringsnämnden 3 april.

Det, i kombination med de senaste två årens uppåtgående trend (jämfört med 2011 och åren dessförinnan), antyder att Stockholms stad tar alliansens mål på allvar men frågan kvarstår huruvida man kan få upp farten till sådan grad att 9 333 lägenheter kan anvisas årligen fram till och med 2028.

Sverrir Thór

Artikeln publicerades i Fastighetsnytt nummer 2/2014

Ämnen i artikeln:

Markanvisning

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.