Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Begränsat detaljplanekrav = fler bostäder?

Publicerad: 29 juni 2017, 05:39

Istället för att all sammanhållen bebyggelse ska prövas genom en detaljplan, föreslår regeringens utredare att den i vissa fall ska kunna prövas direkt genom ett bygglov.


Ämnen i artikeln:

PBLRegeringenPeter Eriksson

Det är i ett delbetänkande inom den pågående så kallade Översiktsplaneutredningen som utredaren tillika tekniska rådet vid Mark- och miljööverdomstolen, Inger Holmqvist, kommer med förslaget.

Som det är idag, enligt plan- och bygglagen, finns krav på att ny sammanhållen bebyggelse i stort sett alltid ska prövas genom en detaljplan. Förslaget går ut på att ny sammanhållen bebyggelse i vissa fall ska kunna prövas direkt genom ett bygglov. Bland annat ska det vara möjligt att avstå från att göra en detaljplan när bebyggelse kompletteras eller förändras inom ramen för den befintliga gatustrukturen.

– Det är viktigt att vi tar tillvara på alla möjligheter som gör det lättare att tillgodose behovet av fler bostäder. Möjligheten att pröva ett byggprojekt genom ett bygglov, i stället för en detaljplan, innebär att tiden från idé till färdigt projekt i vissa fall kan kortas. Det innebär att fler mindre och medelstora exploatörer kan ta initiativ till byggprojekt som i dag kräver en detaljplan. Förslaget kan på sikt bidra till en bättre konkurrens inom byggsektorn och till fler bostäder, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Översiktsplaneutredningens förslag är en del av genomförandet av regeringens 22-punktsprogram för fler bostäder. Förslaget kommer nu att skickas på remiss till berörda myndigheter, kommuner och organisationer.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

PBLRegeringenPeter Eriksson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.