Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Balder vinner tävlingen i Hallonbergen

Publicerad: 28 november 2017, 07:21

Illustration: Arkitektbyrå 3XN.

Det blir Balder som kommer att utveckla Hallonbergen centrum i Sundbyberg. Ett nytt torg, ett hotell, en saluhall – och 800 nya bostäder ska byggas. Kommunen säljer marken för 840 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterSundbybergHallonbergen

Det blir Balder som kommer att utveckla Hallonbergen centrum i Sundbyberg. Ett nytt torg, ett hotell, en saluhall – och 800 nya bostäder ska byggas.

Sundbybergs stad har det senaste året jobbat med utvecklingen av tre centrum i kommunen, Ör, Hallonbergen och Rissne. I maj förra året skrev Fastighetsnytt första gången om planerna, som innebär att kommunen säljer centrummarken, som sedan de byggdes tillhört kommunen, till olika aktörer.

Sedan dess har arbetet med att välja aktörer pågått och många har kommit med olika förslag. Vad gäller Hallonbergen står alltså Balder som vinnare. Bolaget köper marken för 840 miljoner kronor, exklusive byggrätter för bostäder och andra byggnader.

– Jag är väldigt stolt att Balder och staden tillsammans kommit överens om denna miljardinvestering i Hallonbergens centrum. Tillsammans ska vi utveckla centrumet till att bli en attraktiv mötesplats. En stor del av satsningen är att också bibehålla, utveckla och integrera det rika kulturliv som finns i Hallonbergen i dag, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet om försäljningen fattades på måndagens kommunfullmäktige, där en minoritet av ledamöterna begärde en återremiss av ärendet. Affären förutsätter därför ett beslut på kommande kommunfullmäktige.

Förutom 800 nya hyres- och bostadsrätter ska även följande byggas:

- Centrumbyggnaden förfinas och omvandlas till en mötesplats för fritid, kultur, besöksnäring, bibliotek, konferens, kontor och restaurang
- 800 lägenheter med blandande upplåtelser i form av hyres- och bostadsrätter i närhet av centrum
- Butiker får ett gatuläge vid ett nytt torg som ersätter kollektivtrafikplanet
- En saluhall med ett mångkulturellt utbud ska bidra till att skapa attraktionskraft med målet att få besökare från hela storstadsregionen
- Ett åtta våningar högt hotell ska inneha cirka 200 rum

– Vi är oerhört glada över att ha fått förtroendet att utveckla Hallonbergen i samarbete med Sundbybergs stad. Det är en stor investering och början på ett långsiktigt samarbete. Målsättningen är att skapa mötesplatser och boendeformer som attraherar många människor, säger Erik Selin, vd på Balder.

Fastigheterna tillträds den 8 mars nästa år. Detaljplanen beräknas stå klar under 2021. NAI Svefa var säljarens rådgivare.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.