måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Bostäder

Bakslag för bageriet – Platzers planer godkända

Publicerad: 13 januari 2021, 11:35

Södra Änggården är ett steg närmare byggstart – trots protester från bagerijätten Pågen. Foto: Okidoki arkitekter / Wikipedia

Platzer med flera är ett steg närmare att få uppföra det nya bostadsområdet Södra Änggården i Göteborg – trots högljudda protester från bagerijätten Pågen. Detta efter att Mark- och miljödomstolen har avslagit överklagandena.

Ämnen i artikeln:

Platzer FastigheterBonavaPeabSkanskaGöteborg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


I Högsbo industriområde ska närmare 2 000 bostäder och skola byggas. Det nya området Södra Änggården skulle ha byggstartats redan 2018, men eftersom både Pågens brödfabrik och Kahls kaffes rosteri ligger i närheten fick planerna göras om för att parera för buller och lukt från industriverksamheten. 

I februari 2020 blev till slut en detaljplan godkänd i Göteborgs stads byggnadsnämnd. Pågen, som enligt Göteborg Direkt först deltog planeringsarbetet för det nya bostadsområdet men därefter drog sig ur, överklagade beslutet till Mark- och miljödomstolen. Brödtillverkaren anser att verksamheten i bageriet kommer att ställa till problem, som man inte tar höjd för i detaljplanen, och att bostäderna kommer att äventyra företagets framtid på platsen.

LÄS MER: Platzer säljer byggrätter för 1,7 miljarder

Den 12 januari kom Mark- och miljödomstolens beslut i frågan. Domstolen avslår överklagandena av detaljplanen vilket ger möjlighet att påbörja byggnationen i år – förutsatt att beslutet inte överklagas.

Skärmande bebyggelse och flytt av bostäder innebär att bullret hanteras enligt de riktlinjer som finns i dag. Den lukt som efter luktreducerande åtgärder kan finnas i området har bedömts som ofarlig och acceptabel, enligt domslutet.

Under 2017 och 2018 tecknade Platzer  avtal med Bonava, Peab Bostad, Magnus Månsson Fastigheter, Hökerum Bygg och Skanska Nya Hem om merparten av de bostadsbyggrätter som planeras i Södra Änggården. Avtalen villkoras av att detaljplanen vinner laga kraft. 

– Att mark- och miljödomstolen nu avslår överklagandena innebär att vi tar ett steg närmare omvandlingen av norra Högsbo till Södra Änggården. Vi och övriga aktörer ser fram mot att komma igång med arbetet med att förverkliga vår vision om en levande stadsdel vid Änggårdsbergets fot mer tillgänglig för göteborgarna, säger Lisa Häggdahl, affärsutvecklare och ansvarig för arbetet med detaljplanen på Platzer, i ett pressmeddelande.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev