Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Avtal om tunnelbana och bostäder

Publicerad: 9 januari 2014, 14:37

Parterna i 2013 års Stockholmsförhandling har signerat avtal om utbyggd tunnelbana. För Järfällas del innebär det en förlängning av blå linjen från Akalla till Barkarby/Stockholm Väst, via Barkarbystaden vilket skapar förutsättningar för 14 000 nya bostäder.


Ämnen i artikeln:

Järfälla

Avtalet hanterar sträckningar och stationer men också tidsplaner, organisation och finansiering.

Utbyggnaden av tunnelbanan från Akalla till Barkarby beräknas kosta cirka 2,9 miljarder kronor. Investeringen finansieras gemensamt av staten och Stockholms läns landsting samt Järfälla kommun vars medfinansiering uppgår till 800 miljoner kronor, vilket helt finansieras genom markförsäljning och ökat bostadsbyggande.

Järfälla är en av de kommuner i Stockholmsregionen som förväntas växa mest och i avtalet om tunnelbanans utbyggnad förväntas Järfälla bidra med 14 000 nya bostäder till 2030. Merparten av dessa kommer att byggas i framväxande Barkarbystaden.

En förutsättning för avtalets giltighet är att alla parter i Stockholmsförhandlingen fattar formella beslut om respektive avtal. I Järfälla planeras detta att ske i kommunfullmäktige den 3 mars. Därefter ska detaljplanering med förstudier om spårdragning, stationslägen med mera utredas. Byggstart är planerad till 2016 och trafikstart till cirka 2021.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Järfälla kommun

Ämnen i artikeln:

Järfälla

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.