Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bostäder

Avstyckning ger nya bostäder i Uppsala

Publicerad: 17 februari 2017, 13:46

Brantingsskolan innan ombyggnaden.

Foto: Uppsala kommun Skolfastigheter.

Genom att stycka av delar av Skomarkarparken, Brantingstorg och Brantingskolans skolgård i Uppsala skapas 12 500 kvadratmeter för nya bostäder.


Ämnen i artikeln:

Uppsala

Genom att stycka av delar av Skomarkarparken, Brantingstorg och Brantingskolans skolgård i Uppsala skapas 12 500 kvadratmeter att bygga bostäder på. Förslaget kommer från Uppsalas kommunstyrelse och Uppsala Kommun Skolfastigheter.

För att planen ska kunna genomföras fattade plan- och byggnadsnämnden beslut om ett nytt planbesked för området i veckan. Nu ska en ny detaljplan tas fram.

I sin helhet omfattar beslutet alltså 12 500 kvadratmeter för bostäder.

– Sala Backe är en gammal och omtyckt stadsdel. Nu vill vi stärka området och göra det mer levande med fler bostäder och möjligheter för service och handel, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Skolgården är på 21 845 kvadratmeter och av dem är det drygt en femtedel som föreslås styckas av.

I samma veva görs kommunal mark på Brantingstorg om till så kallad kvartersmark. Det innebär bland annat att fastighetsägarna slipper ansöka om tillstånd för uteservering.

– Vi vill så långt möjligt underlätta för näringsidkarna och deras kunder. Möjligheten att ha en uteservering under sommarhalvåret lockar många kunder och bidrar starkt till en levande stadsdel, säger Erik Pelling.

Brantingskolan har under några år varit stängd och nu pågår en om- och tillbyggnad av skolbyggnaden med målsättningen att öppna skolan för cirka 700 elever från förskoleklass till klass nio hösten 2019.

I närheten av projektet pågår flera stora förändringar. “Östra Sala Backe” är en pusselbit i utvecklingen av Uppsalas östra stadsdelar länka samman de omkringliggande områdena Årsta och Sala backe.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Uppsala

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.